Eörsi Mátyás visszautasítja a kormány jelölését

Ő is tiltakozik, ahogy pártja sem jár már be a parlamentbe.

MTI
2016. 10. 18. 8:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közlemény szerint Eörsi Mátyás, a DK országos tanácsának tagja levélben tájékoztatta Szijjártó Péter külügyminisztert, hogy nem kíván élni a kormány jelölésével, mert „a demokrácia megerősödéséért küzdő globális nemzetközi szervezet élén nem állhat hitelesen olyan személy, akit egy, a demokratikus intézményrendszer lerontásában elhíresült kormány jelöl”.

A jelölés visszautasításának okai ugyanazok, amelyek miatt a DK országgyűlési képviselői bojkottálják az Országgyűlést és a parlamenten kívül, ingyen folytatják a képviselői munkát – írta az ellenzéki párt.

Szijjártó Péter később közölte: Eörsi Mátyás maga kérte, hogy a kormány fontolja meg az ő jelölését a Demokráciák Közössége főtitkári posztjára. „A kormány – a nyilvánvaló belpolitikai nézetkülönbségek ellenére – úgy döntött, hogy támogatja a kérést, tekintettel arra, hogy sokkal jobb, ha egy magyar tölt be vezető pozíciót egy nemzetközi szervezetben, minthogyha nem. Arról a tényről, hogy Eörsi Mátyás a saját maga által kért támogatást utasította vissza, sarkos véleményünk van, ugyanakkor a tényt elfogadjuk” – olvasható a közleményben.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter szeptemberben, sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy a kormány támogatja Eörsi Mátyás volt SZDSZ-es képviselő jelölését a Demokráciák Közössége nevű nemzetközi szervezet főtitkári posztjára. Úgy fogalmazott, Eörsi Mátyás volt a legkisebb rossz a jelöltek közül.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.