Farage egyelőre nem lesz a UKIP elnöke

„Idő előtti” lenne, ezért nem indul pártja elnökségéért Nigel Farage EP-képviselő. Ugyan bizakodik, nem sok jót jósol a UKIP-nek.

Földi Bence
2017. 07. 02. 17:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az egy évvel ezelőtti brexitreferendummal ügyét vesztő Egyesült Királyság Függetlenségi Pártja (UKIP) a közelmúltban tartott előre hozott parlamenti választáson borzasztóan szerepelt. Az eredmények ismeretében Nigel Farage, a párt korábbi elnöke és jelenlegi EP-képviselője, legismertebb arca bejelentette, visszatér a politikába. Sokan úgy sejtették, hogy a párt élére tör, ám ő ezt a minap a konzervatív The Daily Telegraphban megjelent cikkében cáfolta.

„Miért döntöttem úgy, hogy nem indulok a UKIP vezetéséért” – ez volt a címe írásának, amely fizetős tartalom a Telegraph oldalán, de a Politics Home szemléjéből megismerhető annak tartalma. Farage úgy gondolja, a UKIP a következő két év során – csak a brexittárgyalásokra gondolhatunk – „sokkal relevánsabb lesz, mint eddig bármikor”, de ehhez komoly reformokra lesz szükség, hogy a mozgalom ne váljon romhalmazzá. Szerinte az elnökség összetételén kellene változtatni, mert bár azt olyan önkéntesek alkotják, akik fizetést nem kérnek és dolgoznának a párt ügyéért, de nem értenek a médiához, a kampányokhoz vagy a pénzszerzéshez. Ugyanakkor ezt a reformot Farage nem akarja végrehajtani a párt élén.

„Ahogy a UKIP egy törpepártból a 2014-es EP-választások győztesévé nőtte ki magát, úgy találtam magam szemben egyre többször ezzel az elnökséggel. Időről időre leszavaztak fontos ügyekben, így nem tudtam olyan irányba kormányozni a pártot, amilyenbe szerettem volna” – írta Farage. Éppen ezért úgy gondolja, hogy a reformokat sem lehetne végrehajtani, amíg ilyen vezető testülete van a politikai alakulatnak – ez azért elég vészjóslóan hangzik a UKIP jövőjét illetően. Reméli, hogy a párt új vezetője valamilyen módon mégis képes lesz megreformálni a párt vezetését.

Farage legutóbb akkor távozott a UKIP éléről, amikor a brexitreferendumon a britek az ország Európai Unióból való kilépését szavazták meg. Tavaly július 4-i távozását követően vezetői válságot élt át a párt, rövid ideig Diane James vezette a UKIP-et, majd Paul Nuttall, aki a június eleji előre hozott választáson való katasztrofális szereplés után mondott le. Farage eközben politikai elemzőnek állt az amerikai Fox Newson, de mostanában ismét aktívabb.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.