Ferenc pápa nem hosszabbítja meg Gerhard Müller mandátumát

A bíboros ötéves megbízatása vasárnap jár le, és decemberben tölti be 70. életévét.

MTI
2017. 07. 01. 15:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ferenc pápa nem hosszabbítja meg Gerhard Müller bíborosnak, a Hittani Kongregáció vezetőjének július 2-án lejáró, ötéves mandátumát – adta hírül nem hivatalos forrásokból származó értesülését több olasz lap szombaton. A Vatikán később kiadott közleményében megerősítette a hírt.

A most 69 éves, német bíborost 2012. július 2-án nevezte ki Ferenc pápa elődje, XVI. Benedek a Hittani Kongregáció élére, amelynek feladata az egész katolikus világban előmozdítani és védelmezni a hitről és erkölcsről szóló katolikus tanítást. Ferenc pápa médiajelentések szerint pénteken közölte vele döntését.

A hír, amelyet többek között a La Stampa és az Il Messaggero című lapok jelentettek szombaton, először a Corrispondenza Romana és a Rorate Caeli konzervatív katolikus blogokon jelent meg pénteken.

A Vatikán szombaton kiadott, szűkszavú közleményében azt írta, hogy Ferenc pápa köszönetet mondott Müller bíborosnak szolgálatáért.

A bíboros ötéves megbízatása vasárnap jár le, és decemberben tölti be 70. életévét. A püspökök nyugdíjazásának szokásos ideje 75 év. A pápa ezért megtarthatta volna őt továbbra is hivatalában.

Ferenc pápa Luis Francisco Ladaria Ferrer érseket, jezsuita szerzetest, a Hittani Kongregáció titkárát, Müller helyettesét bízta meg a szervezet további vezetésével.

A konzervatívként számontartott Gerhard Müller bíboros hírek szerint fő bírálója volt Ferenc pápa Amoris Laetitia című, tavaly kiadott apostoli buzdításának, amelyben az egyházfő azt javasolta, hogy az elvált és újraházasodó katolikusok bizonyos körülmények között járulhassanak szent áldozáshoz.

Az idén márciusban a Müller bíboros vezette kongregációt élesen bírálta Marie Collins ír nő, a papi pedofília egyik áldozata, aki távozott a kiskorúak védelmében felállított pápai bizottságból azzal az indokkal, hogy ellenállást tapasztal a vatikáni kúria egyes hivatalai, különösképpen a Hittani Kongregáció részéről a visszaélések felderítésében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.