G20: Putyin szállodáját támadták a tiltakozók, háborús állapotok Hamburgban

Hamburgban háborús állapotok uralkodnak, a rendőrség erősítést kér, de összejött a Trump–Putyin kézfogás.

MN
2017. 07. 07. 10:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A G20 csúcstalálkozó elleni tüntetések és zavargások során támadás érte a Hamburg óvárosában található Park Hyatt Hotelt védő biztonságiakat is – közölte a német rendőrség. A Hamburger Abendblatt című lap szerint ebben a szállodában lakik Vlagyimir Putyin orosz elnök, Mun Dzsein dél-koreai államfő és Malcolm Turnbull ausztrál miniszterelnök is.

A városban rendkívül feszült a helyzet, miután csütörtök éjszaka, péntek hajnalban a globalizációellenes mozgalmak által „Welcome to Hell”, vagyis üdvözlet a pokolban néven meghirdetett demonstráción a tüntetők összecsaptak a rendőrökkel. A tüntetések pénteken is folytatódnak, a rendőrség nagy erőkkel készül, még a békésnek meghirdetett rendezvényekre is. A városban helyenként háborús állapotok uralkodnak: autók égnek, több iskolából hazaküldték a diákokat, metróállomásokat zártak le. A találkozót jelenleg is 15 ezer fővel biztosító rendőrség további erősítéseket kért más tartományokból és a szövetségi hatóságoktól is. A Focus információi szerint négy tartományból (Mecklenburg-Előpomeránia, Baden-Württemberg, Schleswig-Holstein, Bajorország) összesen 850 fős rendőri erősítés érkezik.

Jól érzékelteti az állapotokat, hogy német lapok szerint eddig 160 rendőr sérült meg, egy fényrakétával pedig rálőttek egy helikopterre, és kis híján el is találták. Vascsövekkel, Molotov-koktélokkal, parittyákkal is támadták a rendfenntartó erőket. Az amerikai first lady, Melania Trump szóvivője szerint azért nem hagyhatta el a szállását, mert nem volt megfelelő a rendőrségi biztosítás. Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter lemondta egy belvárosi programját a zavargások miatt. Még egy óvodát is evakuáltak, mert a rendőrség nem tudta garantálni a biztosítását. Az egyik kórház minden dolgozóját berendelte, óriási rohamra készülnek. Sebesült demonstrálók is vannak, 15 tüntetőt őrizetbe vettek. Összesen mintegy 12 ezren vehettek részt eddig a zavargásban, a tűzoltók legalább hatvanszor vonultak ki. Az egyik bevásárlóközpont, a Mercado bezárt, és lehet, hogy holnap sem nyit ki.

A szövetségi elnök is megszólalt. – A brutális erőszaknak nincs helye az útjainkon. Nem indokolt, és nem számíthat megértésre. Tiszteletem azoknak, akik – ahogyan azt az alkotmány biztosítja – kifejezik a tiltakozásukat, és a rendőröknek is, akik lehetővé teszik, hogy Németország e fontos és szükséges tárgyalások helyszíne lehessen – mondta a Bildnek Frank-Walter Steinmeier.

Közben délelőtt tízkor a hivatalos üdvözléssel megkezdődött a húsz legfejlettebb országot tömörítő G20 – illetve az EU és más nemzetközi szervezetek – vezetőinek csúcstalálkozója. Megérkezett Donald Trump amerikai elnök is, aki itt találkozik először Putyinnal. Az első kézfogás az orosz elnöki szóvivő szerint már meg is történt, de később a nap folyamán, várhatóan délután négy körül összejön a kétoldalú találkozó is, amelyet nagy várakozás övez.

Az első körben az állam- és kormányfők biztonsági kérdésekről, illetve a terrorizmus elleni fellépésről tárgyalnak, de a napirenden vannak gazdasági és klímavédelmi kérdések is. Utóbbiról Angela Merkel német kancellár azt nyilatkozta, hogy nem lesz egyszerű, tekintve, hogy Trump nemrég bejelentette, az Egyesült Államok kilép a megállapodásból. Theresa May brit miniszterelnök viszont lát arra esélyt, hogy az amerikaiak végül mégis visszatérnek az egyezményhez.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.