Hegedűs a tűzvonalban

A caracasi tüntetések és utcai harcok emblematikus alakja lett a fiatal zenész.

Lukács Csaba
2017. 07. 25. 13:47
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Színtiszta mágikus realizmus: az április óta tartó caracasi tüntetések és utcai harcok emblematikus alakja lett egy hegedűs fiatal, aki a könnygázfelhő közepén, gumilövedékek és Molotov-koktélok repkedése között is rendületlenül játssza a venezuelai himnuszt. Pár napja arcon lőtték, de a kórházból már üzent: nem adja fel.

A 23 éves Wuilly Arteaga Valencia városából származik, nagyon szegény családból. Egy tehetséggondozó programnak köszönhetően lett a caracasi ifjú szimfonikusok zenekarának tagja. Naponta kimegy tüntetni a szabadságért és a politikai rabok szabadon engedéséért, és a legnagyobb nyugalommal játszik akkor is, amikor utcai harcok dúlnak körülötte. A demonstrációkon többnyire a nemzeti himnuszt húzza vagy békére ösztönző dalokat hegedül. A fiatalember hamar a venezuelai ellenállás egyik szimbóluma lett. Ez nem tetszett a kormányerőknek: egyszerűen összetörték a hangszerét.

– Játszottam, a többiek próbáltak védeni, amikor hirtelen feltűntek a Nemzeti Gárda motorosai. Széttörték a hegedűmet, de nem fogom abbahagyni a zenélést – mondta a tüntetéseket közvetítő újságíróknak. De tényleg kétségbe volt esve, mert nem volt pénze új hangszert vásárolni.

A fiatalember története bejárta a világsajtót, és mindenhonnan hegedűket kezdtek küldeni neki. Rengeteg érkezett – boltosok ajánlottak fel neki méregdrága hangszereket, és még a világsztár Shakira is küldött neki egyet. Élete vágya is teljesült: találkozhatott példaképével, Marc Antony amerikai zenésszel, aki június végén meghívta őt a koncertjére az Államokba. Tőle is kapott egy méregdrága hegedűt.

Wuilly Arteaga Washingtonban is eljátszhatta a venezulai himnuszt a kommunizmus áldozataira emlékező eseményen, majd egy aktuális világslágerrel is szórakoztatta a barátait Floridában, mielőtt hazatért volna. A Despacito vonós változatban is nagy sikert aratott.

A fiatal hegedűs hazatérése után újra az utcán van. A múlt vasárnapi alternatív népszavazást követő tüntetéseken is részt vett. Most már kísérő is megy vele, aki vízzel mossa ki a könnygázt a szeméből, hogy tovább tudjon játszani. Két napja viszont súlyos sérülés érte: nem a hegedűjét bántották, őt lőtték arcon sörétes puskával. Gyorsan kórházba vitték egy motoron, elmaradhatatlan hegedűjével a kezében.

Néhány óra múlva már ott is zenélt, és Twitterre felrakott videoüzenetében biztosította a világot arról, hogy nem fogja abbahagyni. – Nem tudtok megállítani sem a gumilövedékekkel, sem a hegedűm összetörésével. Folytatjuk a harcot Venezueláért, bármi történik! Köszönöm! – üzente barátainak és ellenségeinek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.