Hetvenhat rendőr, több tucat tüntető sérült meg Hamburg poklában

Hatalmas összecsapás volt csütörtök éjjel a hamburgi G20-csúcs ellen tüntető radikálisok és a rendőrség között.

MN
2017. 07. 07. 6:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Többtucatnyian megsérültek csütörtökön Hamburgban a rendőrök és szélsőbaloldali tüntetők összecsapásában, a G20 csoport csúcstalálkozójának előestéjén.

A hatóságok adatai szerint összesen 76 rendőr sérült meg, hárman kórházi kezelésre szorultak. A G20 – Üdv a pokolban (G20 – Welcome to Hell) elnevezésű tüntetés szervezői úgy tudják: számos aktivista is sérülést szenvedett, néhányan közülük súlyosan megsebesültek. Pontos számukat egyelőre nem tudni. A szervezők közölték azt is, hogy legalább 10 embert őrizetbe vettek.

A hatóságok szerint péntekre virradóra különböző aktivistacsoportok még mintegy 6000 tagja volt úton a városban, ennek ellenére a helyzet valamelyest nyugodtabbá vált. Emellett Hamburg-szerte anyagi károkról érkeztek bejelentések – tette hozzá a rendőrség a Twitteren.

A zavargások akár tragédiával is végződhettek volna: értesülések szerint egy rendőrségi helikopter pilótáit lézermutatóval vették célba, ami átmeneti vakságot és szemsérülést okozott náluk.

A csütörtök esti felvonulás békésen indult, az aktivisták az utcán vonultak és énekeltek. Az MTI úgy tudja, hogy a helyzet 20 óra körül változott meg: feketébe öltözött, arcukat a német szabályok ellenére eltakaró demonstrálók tűzijátékokat gyújtottak, és kövekkel, palackokkal dobálták meg a rohamrendőröket, akik paprikasprayjel és vízágyúk bevetésével válaszoltak. A rendőrök szerint a 12 ezer tüntető között mintegy ezren voltak a maszkot viselő aktivisták.

A csúcstalálkozó biztosítására mintegy 20 ezer - az ATV szerint 15 ezer –  rendőrt vontak össze Hamburgba más német tartományokból és külföldről. Ez az eddigi legnagyobb szabású rendőri művelet az elővárosokkal együtt több mint ötmillió lakosú észak-németországi kikötővárosban.

A városban rendkívüli biztonsági intézkedéseket vezettek be, több biztonsági zónát állítottak fel, a tanácskozásnak otthont adó konferenciaközpont közelében lakókat csak személyi igazolványuk felmutatásával engedik be. Az Elba folyó mentén ideiglenes szabadtéri börtönt alakítottak ki, ahol mintegy 400 embert tudnak elhelyezni.

A németek remélik, hogy nem ismétlődnek meg a 2007-es G8-as csúcs borzalmai, amikor is Rostockban egy Black-bloc tüntetés során 400 rendőr került kórházba.

A BBC szerint 100 ezernél is többen utaztak Hamburgba, hogy tüntetessenek a húszak találkozója ellen. Vannak köztük békések is, de van „Shut Down G20” és „G20 – Welcome to Hell” elnevezésű radikális tüntetés is.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.