Katar kész a párbeszédre

De elutasítja az arab államok követeléseit, mert azok célja nem a terrorizmus elleni küzdelem.

MTI
2017. 07. 01. 19:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hamarosan lejár azon 13 követelés elfogadásának határideje, amelyeket Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek, Bahrein és Egyiptom szabott meg Doha számára a múlt hónapban kirobbant Öböl menti viszály lezárása érdekében.

Az Irán legfőbb ellenlábasának számító Szaúd-Arábia vezetésével arab országok egy csoportja június elején megszakította a diplomáciai kapcsolatokat Katarral, és az ország gazdaságának működését nagymértékben hátráltató szankciókat vezetett be, arra hivatkozva, hogy vezetése terroristákat támogat, együttműködik Iránnal, és beavatkozik a belügyeikbe. Doha tagadja a vádakat.

„A követelések listáját el fogjuk utasítani” – szögezte le a katari diplomácia vezetője.

„Ugyanakkor megfelelő feltételek mellett hajlandóak vagyunk a párbeszédre” – tette hozzá.

A követelések között szerepelt a terrorcsoportokkal való kapcsolatok megszakítása, az al-Dzsazíra pánarab televízió felszámolása, az Iránnal való viszony visszavágása és egy katari török légi támaszpont bezárása.

Az érintett arab országok hangsúlyozták: feltételeik nem képezik alku tárgyát, és az elszigetelés irányába tett további lépésekkel fenyegették Katart, ha nem fogadja el követeléseiket.

A diplomáciai konfliktusban Kuvait próbál közvetíteni a felek között az Egyesült Államok támogatásával. Szombaton a Kreml közölte: Vlagyimir Putyin orosz elnök telefonon beszélt Katar és Bahrein vezetőivel a viszályról, és Moszkva a párbeszéd mellett foglalt állást.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.