Késsel támadtak a vásárlókra egy hamburgi szupermarketben

Egy ember meghalt, a gyanúsítottat őrizetbe vették.

MN
2017. 07. 28. 15:18
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hamburgi rendőrség az eset után kiadott első közleményét frissítve azt közölte, hogy a feltételezett elkövető a nyomozás első megállapításai alapján belépett egy szupermarketbe, majd leszúrt egy embert, aki belehalt sérüléseibe. A késelés után elhagyta az üzletet. A támadót járókelők fogták le, a dulakodás közben könnyebb sérüléseket szenvedett. Végül a helyszínre érkező civil ruhás rendőrök őrizetbe vették – írja az MTI.

A Bild című lap közölte, a szupermarkethez egy terrorelhárító alakulatot is riasztottak. A környéket lezárták, felette rendőrségi helikopter köröz. A lap értesülése szerint a férfi a szupermarketben azt kiabálta, hogy „Allahu akbar!” (Allah a leghatalmasabb).

A Telegraph beszámolója szerint a rendőrség – szemben az első értesülésekkel – közölte, hogy csak egy elkövető volt. Arra kérték a lakosokat, hogy ne menjenek a támadás helyszínének a közelébe.

A hamburgi rendőrség nem erősítette meg azokat a médiajelentéseket, melyek szerint terrorriadót rendeltek volna el. Eddig nincsenek információk az elkövető motivációjára vonatkozóan.

A rendőrség pénteken este közölte, hogy a feltételezett elkövető 26 éves, az Egyesült Arab Emírségekben született, és állampolgárságának megállapítása folyamatban van. A halálos áldozat a helyszínen talált igazolványok alapján egy 50 éves német állampolgár. A támadásban a korábban közölt adatokkal szemben nem négy, hanem hat ember sebesült meg.

Közvetlenül a támadásban egy 50 éves nő, valamint egy 64 éves, egy 57 éves, egy 56 és egy 19 éves férfi késszúrással ejtett sebesüléseket szenvedett, a feltételezett támadó ártalmatlanítása közben pedig megsebesült egy 35 éves férfi. Valamennyien kórházba kerültek, vannak köztük súlyosan sebesültek is, akiket műteni kellett.

A tartományi rendőrség az eset kivizsgálására nyomozócsoportot állított fel a gyilkossági és az államvédelmi osztály munkatársainak részvételével – áll a közleményben, amely szerint valamennyi lehetséges irányban nyomoznak, „hangsúlyozottan beleértve” az államvédelmi területet.

A Spiegel Online hírportál biztonsági forrásokból származó értesülése szerint a támadó – Ahmad A. – biztos, hogy kapcsolatban állt a radikális iszlamizmus leginkább elterjedt németországi irányzatával, a szalafizmus követőinek körével. Ugyanakkor az is ismert, hogy pszichés problémái voltak és rendszeresen fogyasztott kábítószert.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.