Kétnapos sztrájkot szervez jövő hétre a venezuelai ellenzék

Hétfőn és pénteken pedig tiltakozómenetet tartanak.

MN
2017. 07. 23. 6:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Demokratikus Unió nevű ellenzéki pártszövetség tájékoztatása szerint akciójukat szerdán és csütörtökön tartják, hétfőn és pénteken pedig tiltakozómenetet szerveznek – írja az MTI.

Az ellenzék azért próbálja megakadályozni az alkotmányozó nemzetgyűlési választást, mert a Maduro által tervezett alkotmánymódosítások megerősítenék a kormánypárt befolyását a még megmaradt néhány független intézmény felett. Az ellenzék ezért a választás bojkottjára szólított.

A súlyos gazdasági válságba sodródott országban kaotikus állapotok uralkodnak. Április óta mindennaposak az összecsapások, amióta a Demokratikus Unió nevű ellenzéki pártszövetség és a fiatalokat tömörítő Ellenállás Bajtársak mozgalom utcai megmozdulásokat szervez. A tüntetéseken több százan sebesültek meg, és több ezer tüntetőt állítottak elő a biztonsági erők és a tüntetők közötti összecsapásokban. Az ellenzék előre hozott elnökválasztás megtartását akarja kivívni, valamint a bebörtönzött több mint négyszáz ellenzéki aktivista szabadon bocsátását, a törvénykezés autonómiájának biztosítását és a külföldi segélyek beengedését.

A Reuters beszámolója szerint szombaton is tiltakozók ezrei vonultak utcára. Több órán át tartó összecsapások robbantak ki álarcos fiatalok és a biztonsági erők tagjai közt, utóbbiak könnygázt is bevetettek.

Helyi idő szerint csütörtök reggel huszonnégy órás általános sztrájk kezdődött Venezuelában. Két tüntető meghalt, a Foro Penal Venezolano emberi jogi szervezet szerint országszerte háromszázhetven embert vettek őrizetbe.

A fővárosban és az ország más részein zárva tartottak az üzletek, és leállt a tömegközlekedés. Számos incidens történt, a rendőrök és a katonák könnygázzal és sörétes puskákkal próbálták meg az úttorlaszokat emelő tüntetőket szétoszlatni.

Venezuelában az olajár drasztikus zuhanása mindent magával sodort, csak a politikai rendszert és a szocialista vezetőt, Nicolás Madurót nem. A harmincmilliós országban állandósult a gyógyszer- és az élelmiszerhiány, de a segélyszállítmányok nem érhetik el a nélkülözőket, mert a hivatalos propaganda szerint nincsenek problémák, csak a hazug média és a CIA megtévesztő tevékenysége okozza a zavart.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.