Kihátrálna a brexitből a brit liberális pártvezér

Cable szerint ki kellene dolgozni az „exit from brexit” stratégiáját.

MTI
2017. 07. 20. 18:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 74 éves Vince Cable a Liberális Demokraták egyik legtekintélyesebb veteránja, aki a 2010–2015 közötti konzervatív–liberális kormánykoalícióban az üzleti ügyek miniszteri tisztségét töltötte be.

Ő volt az egyetlen jelölt a Liberális Demokraták vezetői posztjára – amely egyben miniszterelnök-jelölti tisztséget is jelent –, miután az előző vezető, Tim Farron a múlt havi előre hozott parlamenti választások után lemondott.

Csütörtökön automatikusan ő került a párt élére, mivel a délutáni határidőig senki más nem jelentkezett a tisztségre.

Cable a választási procedúra eredményének bejelentése után vezetőként elmondott első beszédében kijelentette: a két legnagyobb parlamenti pártban, a kormányzó Konzervatív Pártban és az ellenzéki Munkáspártban egyaránt „ideológusok” vették át az irányítást, és a brit politikából mára „kiveszett a józan ész, a mérséklet és a kölcsönös tisztelet”.

A brexitről, vagyis a brit EU-tagság megszűnéséhez vezető folyamatról azt mondta: attól tart, hogy a kilépési feltételekről folyó tárgyalások „katasztrofális végkifejlet” felé tartanak, mivel a folyamatot egy „működésképtelen, szétesőben lévő” kormány irányítja.

Cable szerint éppen ezért ki kellene dolgozni az „exit from brexit” stratégiáját, vagyis annak forgatókönyvét, hogy Nagy-Britannia miként tudna kihátrálni a brexitfolyamatból.

A Liberális Demokraták választási programjának sarkalatos eleme volt, hogy a brit választóknak újabb népszavazáson kell lehetőséget adni a véleménynyilvánításra a brexitfolyamatról még a brit EU-tagság 2019 márciusára várható megszűnése előtt.

Csütörtöki beszédében Vince Cable kijelentette: meggyőződése szerint „teljes mértékben igazolást nyer” az álláspont, amint a brexittel járó gondok a folyamat során egyre világosabbá válnak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.