Kínában már készülnek egy Észak-Korea elleni amerikai támadásra

Washingtonban egyre gyakrabban emlegetnek katonai megoldást, amit a kínaiak is fenyegetésnek tekintenének.

MN
2017. 07. 25. 6:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy lehetséges „válságra”, vagyis például amerikai katonai beavatkozásra készülve Kína megerősíti az Észak-Koreával közös határát – írja a Wall Street Journal. Az amerikai üzleti lap több forrásból származó információi szerint a kínai hadsereg alaposan megerősítette a több mint ezer kilométer hosszú határszakaszt, drónokat, légi szállítású egységeket és gyalogságot is teleptett a térségbe, a civil lakosságnak pedig bunkereket építenek.

Kína már 2006-ban, a phenjani vezetés első kísérleti atomrobbantása után elkezdte megerősíteni a határt, de az elmúlt hónapokban fokozták az erőfeszítéseket, ahogy az egymást követő rakétakísérletek miatt egyre feszültebb a helyzet. Észak-Korea olyan, nagy hatótávolságú rakéta kifejlesztésén dolgozik, amivel akár az Egyesült Államokat is elérheti, amire Washingtonban egyre gyakrabban reagálnak a katonai beavatkozás lehetőségének emlegetésével.

Kína minden lehetséges fórumon hangsúlyozza, hogy az észak-koreai kérdésben nem lehet opció a katonai megoldás, és a pekingi kormány igyekszik is egyéb eszközökkel nyomást gyakorolni Phenjanra: a szénimport leállításával elvágták a bezárkózó, diktatórikus rezsimet a legfontosabb bevételi forrásától, az olaj- és üzemanyagexportjának visszafogásával pedig további gazdasági nehézségeket okoznak.

Szakértők szerint egy esetleges amerikai akció miatt Kínának jelentős menekülthullámmal kellene szembenéznie. Ezen túl azonban Kína önmagára nézve is fenyegetésnek tekintené, ha amerikai bombák robbannának a határai közelében, így az sem teljesen kizárt, hogy a konfliktus eszkalálódik, és közvetlen amerikai–kínai összeütközés alakul ki belőle.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.