Kiutasította Kuvait az iráni nagykövetet

Az iráni diplomatának 45 napon belül el kell hagynia az országot, kiutasítása mögött egy leleplezett terrorakció áll.

MTI
2017. 07. 20. 17:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kuvait csütörtökön jegyzékben felszólította az iráni nagykövetet, hogy 45 napon belül hagyja el az emírség területét, Teherán diplomáciai képviseletét pedig létszámának csökkentésére, valamint egyes létesítményeinek bezárására utasította – jelentették hírügynökségek.

Az intézkedés hátterében egy terroristacsoport bírósági ügye áll, amelyhez feltételezések szerint Iránnak is köze lehetett.

„A szaúdi intervenciós politika nyomására, valamint az iráni beavatkozásról szóló, alaptalan vádak miatt Kuvait bejelentette, hogy Ali Riza Inájátinak, Teherán kuvaiti nagykövetének 45 napon belül el kell hagynia az országot” – közölte az ISNA iráni hírügynökség.

A KUNA kuvaiti hírügynökség a helyi külügyminisztériumra hivatkozva jelentette: Kuvait befagyasztotta a két ország együttes bizottságainak a tevékenységét is.

Névtelenséget kérő helyi források a DPA német hírügynökséggel közölték, hogy a jelenlegi 19-ről mindössze 4-re csökkentik az iráni diplomaták számát. Hozzáfűzték: Teherán kuvaiti képviseletének kulturális és katonai irodáit is bezáratják.

A kuvaiti hatóságok 2015-ben felfedtek egy csoportot, amely állítólag terrorcselekményeket készült az emírség területén végrehajtani. Feltételezéseik szerint a csoport Iránnal és a Teherán által támogatott libanoni síita Hezbollah radikális szervezettel is kapcsolatban állt.

A múlt hónapban a szunnita emírség legfelső bírósága különböző szigorúságú börtönbüntetéseket szabott ki az úgynevezett Abdali sejt ügyében érintett 21 vádlottra.

A korábbi években Kuvait a szunnita szomszédjainál viszonylagosan jobb kapcsolatokat ápolt a síita többségű Iránnal. Hasszán Rohani iráni elnök pedig az év elején történelmi jelentőségű látogatást tett az emírségben.

Az iráni diplomaták kiutasítása egy olyan időpontban történt, amikor Kuvait közvetíteni próbál Katar és a vele diplomáciai kapcsolatokat megszakító négy arab állam között. Szaúd-Arábia, Egyiptom, az Egyesült Arab Emírségek és Bahrein a többi között azt követeli Dohától, hogy szűkítse az Iránnal fennálló kapcsolatait.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.