Kormányellenes lázadók százával végeztek Afganisztánban

A megölt ellenfelek között van az Iszlám Állam huszonnyolc dzsihadistája és az al-Kaida legalább két tagja.

MTI
2017. 07. 20. 20:52
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A megölt ellenfelek között van az Iszlám Állam huszonnyolc dzsihadistája és az al-Kaida legalább két tagja – derül ki az afgán védelmi minisztérium közleményéből, amely szerint az említett katonai műveletekben további hatvanegy lázadó megsebesült.

A legtöbb áldozattal járó rajtaütést a délkelet-afganisztáni Zábul tartományban hajtotta végre a hadsereg, ahol az argandábi és sinkai kerületekben a biztonsági erők tagjai 36 lázadót megöltek, 28-at megsebesítettek, valamint a rajtaütések során lefoglalt fegyverarzenált és számos autót megsemmisítettek.

A kabuli kormányt támogató Washington adatai szerint a kormányellenes fegyveres csoportok – köztük a tálibok – növelték térségbeli befolyásukat, és az ország területeinek legalább 43 százalékát tartják ellenőrzésük alatt azóta, hogy a NATO 2014 végén befejezte harci misszióját az országban, és a külföldi katonák túlnyomó többsége távozott Afganisztánból.

Az országban jelenleg 8400 amerikai katona állomásozik, s a Fehér Ház és a Pentagon azt fontolgatja, hogy további 3000–5000 katonát küld afgán földre, részben tanácsadóként, részben pedig a helyi kormányerők kiképzésére.

James Mattis amerikai védelmi miniszter márciusban a szenátus fegyveres erőkkel foglalkozó bizottsága előtti meghallgatáson hangsúlyozta, hogy „nem állunk nyerésre Afganisztánban”. Egyúttal leszögezte, hogy július közepére előterjeszti a Fehér Háznak az új Afganisztán-stratégiát.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.