Lassul a kolerajárvány Jemenben, de sok a fertőzött

A WHO folyadékpótló programja miatt harminc helyett már csak napi egy kolerás hal meg az országban.

MTI
2017. 07. 25. 13:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Meghaladta a 400 ezret a feltehetően kolerában megbetegedettek száma Jemenben, habár egyes jelek alapján a közel három hónapja tartó járvány lassult – derül ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kedden megjelentetett adataiból.

A WHO jelentése szerint az elmúlt egy hónapban átlagosan naponta egy ember halt meg a kórban, szemben a korábbi, napi mintegy harminccal. A beszámoló szerint ebben nagy szerepe van a WHO rehidratációs pontjainak, amelyek feladata a betegség még korai stádiumában lévő páciensek folyadékbevitelének pótlása, hogy megelőzzék gyors kiszáradást. A statisztikák szerint ennek köszönhetően az elmúlt időszakban a megbetegedettek 99,5 százaléka élte túl a kolerát, amely órák alatt halált okozhat, ha nem kezelik időben.

A Vibrio cholerae baktérium által okozott betegség elsősorban széklettel, hányadékkal és szennyvízzel, illetve az ezekkel érintkező nyers élelmiszerek révén terjed. A kolera erős hasmenéssel és hányással jár, ami gyors kiszáradáshoz, akár halálhoz is vezethet.

A WHO legutóbbi, hétfő adatai szerint az április vége óta tartó kolerajárványban 1869 ember vesztette életét, naponta pedig 5-6 ezer újabb koleragyanús esetet jegyeznek fel az egészségügyi hatóságok.

Peter Maurer, a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának (ICRC) elnöke kedden a délnyugat-jemeni Taizz kormányzóságban úgy fogalmazott: „ördögi körrel állunk szemben”, amelyben a háború megsemmisíti a vízelosztórendszert, aminek következtében a lakosság nem, vagy csak fertőzött vízhez jut hozzá, „ezért megfertőzi magát”.

Az ENSZ becslései szerint a kolerajárvány következtében az eddigi 19 millióról csaknem 21 millióra nőtt azoknak a jemenieknek a száma, akik sürgős segítségre szorulnak a csaknem három éve polgárháború sújtotta arab-félszigeti országban, ami a lakosság számának közel háromnegyedét teszi ki. Az ICRC előrejelzései szerint a kórban megbetegedők száma az év végéig eléri a 600 ezret.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.