Lengyelország legalizálja a gyógyászati marihuána fogyasztását

Az engedélyező törvényt Andrzej Duda elnök már aláírta.

MTI
2017. 07. 21. 16:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A gyógyszertárak árulhatják a kábítószert, de csakis orvosi javallatra, azaz receptre. A legalizálás célja, hogy könnyebben hozzájussanak a szerhez azok a betegek, akik krónikus fájdalommal, émelygéssel, hányingerrel küszködnek például kemoterápiás kezelés, szklerózis multiplex, görcshajlam, más szerekkel nem kezelhető epilepszia okán.

Az eredeti javaslatban – amelyet a Kukiz\'15 nevű, ellenzékben lévő, harmadik legnagyobb parlamenti tömörülés kezdeményezett – az is szerepelt, hogy a betegek termeszthessenek gyógyászati célból maguk marihuánát, ám ezt nem engedélyezi továbbra sem az új szabályozás, amely a törvény kihirdetése után három hónappal lép életbe.

A lengyel egészségügyi minisztérium és a parlament egészségügyi bizottsága közölte, hogy figyelni fogja, miként működik az új szabályozás a gyakorlatban, és nem zárta ki, hogy módosít rajta a jövőben szükség esetén.

Európában a gyógyászati marihuána forgalmazása legális a hajdani szocialista országok közül Csehországban, Szlovéniában, Horvátországban, Macedóniában.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.