Letartóztatták a fegyveres szaúdi herceget

Nyilvánosságra került egy videó, amelyen fegyvert fog egy másik emberre.

Lakner Dávid
2017. 07. 20. 15:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Letartóztatták azt a szaúdi herceget, aki a héten nyilvánosságra került videókon rátámadt valakire, és fegyvert fogott egy másik emberre – számolt be róla a The Guardian. Szalman király szerdán rendelte el a lefogását és kihallgatását, csupán egy nappal azt követően, hogy a rövid videókat elkezdték terjeszteni YouTube- és Twitter-oldalakon.

Az egyiken az látszik, hogy a herceg fegyverrel fenyeget valakit, aki vérző fejjel könyörög előtte. Egy másik, több mint 760 ezres nézettséget elérő klipen 18 üveg Johnny Walker Red Label whiskey-t látunk az asztalon, miközben Szaúd-Arábiában az alkohol terjesztése és fogyasztása be van tiltva. Megint másikon a herceget látjuk, amint egy széken ülő férfit üt meg többször. 

A szaúdi állami tévé szerdán számolt be Saud bin Abdulaziz bin Musaed bin Saud bin Abdulaziz herceg, illetve egyéb bűntársai letartóztatásáról. A király kijelentette, senkit nem engedhetnek szabadon addig, amíg egy bíróság a saría törvénykezésnek megfelelő döntést nem hoz az ügyben. Az uralkodó egyben sürgette az embereket, hogy maradjanak éberek, és ne hagyják szó nélkül a hatalommal való hasonló visszaéléseket. 

Szaúdi Twitter-felhasználók nagy része támogatta a király bejelentését, de Moudi Aljohani aktivista arról is beszélt: a határozat mutatja, mennyire lazán kezelték korábban a hatóságok a királyi család hatalommal visszaélő tagjait. 

A bilincsbe verés egy nappal azt követően történt, hogy elterjedt egy másik videó egy szaúdi erődben miniszoknyában sétáló nőről. A rendőrség végül letartóztatta, és több órán át hallgatta ki őt, de aztán vádelemelés nélkül elengedték

Bár a királyi család tagjai Szaúd-Arábiában privilegizált helyzetben vannak, azért ők sem kerülhetik el olykor a hasonló eljárásokat. Sőt, tavaly októberben még az a ritka eset is megtörtént, hogy gyilkosságért kivégeztek egy herceget. Egyébként Szaúd-Arábiában az egyik legmagasabb a halálos ítéletek száma a világon. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.