Már 90 halottja van a venezuelai rendszerellenes tüntetéseknek

Az országot súlyos gazdasági válság és példátlan infláció sújtja az olajárak zuhanása miatt.

MTI
2017. 07. 05. 6:29
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kilencvenre nőtt a venezuelai rendszerellenes tüntetések halálos áldozatainak a száma, s a hatóságok több mint 3600 embert vettek őrizetbe az április eleje óta tartó ellenzéki megmozdulások idején – közölte helyi idő szerint kedden a venezuelai főügyész és egy jogvédő szervezet.

Alfredo Romero, a Venezuelai Büntetőjogi Fórum nevű civil jogvédő szervezet vezetője keddi Twitter-bejegyzésében számolt be arról, hogy április 1-jétől július 4-ig 3616 tüntetőt vettek őrizetbe, és közülük 1141-et helyeztek előzetes letartóztatásba. Romero szerint 452 embert állítottak katonai bíróság elé, és 438 embert „politikai fogolynak” tart a szervezet.

Luisa Ortega Díaz főügyész ugyanaznap számolt be arról, hogy 90-re emelkedett a rendszerellenes tüntetések halálos áldozatainak a száma.

A világ legnagyobb olajtartalékaival rendelkező Venezuelát súlyos gazdasági válság és példátlan infláció sújtja az olajárak zuhanása és a rossz gazdálkodás miatt. Hiány van a legalapvetőbb árucikkekből, élelmiszerekből, gyógyszerekből, és a gyermekhalálozás 30 százalékkal nőtt.

Április eleje óta országszerte folyamatosak az új választásokat követelő, gyakran erőszakba torkolló tüntetések, amelyeket az váltott ki, hogy a legfelső bíróság megpróbálta kiterjeszteni Nicolás Maduro államfő jogköreit és korlátozni az ellenzéki többségű parlament hatásköreit. Maduro az alkotmány reformjával akarja megoldani a belpolitikai válságot, az ellenzék viszont új választásokat követel és azzal vádolja a szocialista államfőt, hogy diktatúrát akar teremteni a súlyos politikai és gazdasági gondokkal küszködő országban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.