Megtiltanák az amerikaiaknak, hogy Észak-Koreába utazzanak

A bejelentés várhatóan július 27-én lesz, Washington nem erősítette meg az értesülést. Jelenleg is három amerikai állampolgár van fogságban Észak-Koreában.

Kovács Áron
2017. 07. 21. 9:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Egyesült Államok hamarosan megtiltja állampolgárainak, hogy belépjenek Észak-Koreába – írja a BBC honlapja két, az elzárkózó államba túrákat szervezető kínai utazási irodára hivatkozva. A Koryo Tours és a Young Pioneer Tours szerint a bejelentés július 27-én lesz, a tilalom pedig harminc nappal később lép hatályba. Washington nem erősítette meg az értesülést.

A tilalom bevezetése ugyanakkor logikus lehet, több ok miatt is. Az Egyesült Államok és Észak-Korea hivatalosan még mindig háborúban áll egymással, a koreai háborút 1953-ban csak tűzszünet zárta le, békét azóta sem kötöttek. A helyzet azóta is feszült, elsősorban Phenjan nukleáris programja és rakétakísérletei miatt, hiszen nyílt célja olyan fegyvert kifejleszteni, amellyel elérheti az amerikai területeket.

Mindezek ellenére amerikaiak rendszeresen megkísérlik az észak-koreai utazást, de ennek időnként tragikus vége lesz. A Young Pioneer Tours szervezte például Otto Warmbier útját is. Az amerikai diákot letartóztatták és tizenöt év börtönre ítélték, mert kihozott egy propagandaplakátot szállodájának azon részéről, amelyet a személyzetnek tartottak fenn. Júniusban – feltehetően bántalmazás miatt – kómás állapotban adták ki az Egyesült Államoknak, ahol néhány nap múlva meghalt. A kínai cég be is jelentette, hogy többé nem visz amerikaiakat Észak-Koreába.

Jelenleg is három amerikai állampolgár van fogságban Észak-Koreában: a dél-koreai származású Kim Dong Chult tíz év kényszermunkára ítéltek 2016 áprilisában kémkedés vádjával; Kim Sang-duk idén április óta van őrizetben, ismeretlen vádak miatt, Kim Hak-songot pedig májusban tartóztatták le „ellenséges tevékenység” miatt.

Az egyetlen amerikai, akit szívesen látnak Észak-Koreában, Dennis Rodman egykori NBA-sztár, aki már többször is meglátogatta a kosárlabdáért rajongó Kim Dzsongun diktátort. Útjai valószínűleg hozzájárultak több korábban letartóztatott amerikai állampolgár szabadon engedéséhez. 2009-ben pedig Bill Clinton korábbi elnök közbenjárása kellett két amerikai újságíró elengedéséhez. Ez arra utal, hogy Phenjan csak a nemzetközi figyelem és elismerés érdekében börtönöz be amerikaiakat.

Extrém túra repülőgépbarátoknak

Információink szerint az extrém érdeklődésű idegenforgalmi szegmensben brit utazási irodák az elmúlt években több utat is szerveztek Észak-Koreába repülőgép-szpotterek számára. Az ő hobbijuk a különböző repülőeszközök fotózása, filmezése, listázása, és azért vállalják az utat a világtól elszigetelt ázsiai országba, mert amit ott láthatnak, megtapasztalhatnak ezen a területen, az rendkívüli ritkaságnak számít. A főként koros szovjet Tupoljev és Iljusin típusokból álló civil légiflotta, mely az Air Koryo légitársaság színeiben repül, nemcsak megtekinthető és fotózható ezeken a több ezer fontba (fél-egymillió forint) kerülő utakon, hanem mód van az utazásukra is a fedélzetükön. A britek az utazások szervezésében kínai ügynökségekkel, és végső soron az észak-koreai hatóságokkal működnek együtt, amelyek rájöttek, hogy ez jó devizaforrást jelent az nemzetközi szankciókkal sújtott ország számára. ha ez nem lenne elég, az érdeklődők igényeire válaszul az észak-koreaiak tavaly még tovább merészkedtek. Vonszanban szeptemberben \"légi fesztivált\" rendeztek, ami egyúttal az első Észak-Koreában megrendezett airshow is volt, amin ráadásul immár katonai gépek is szerepeltek.

Úgy tudjuk, hogy az észak-koreai utakon magyar repülőgép-szpotterek is részt vettek, akik pozitív élményekkel telve és fotók ezreivel tértek haza a rendkívüli, igaz magyar mércével mérve roppant drága utazásokról.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.