Országos sztrájk: tüntetők haltak meg Venezuelában

Országszerte közel 370 embert vettek őrizetbe.

MTI
2017. 07. 21. 14:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A fővárosban, Caracasban és az ország más részein zárva tartottak az üzletek és leállt a tömegközlekedés. Számos incidens történt országszerte, a rendőrök és a katonák könnygázzal és sörétes puskákkal próbálták meg az úttorlaszokat emelő tüntetőket szétoszlatni.

Az ügyészség bejelentette, hogy egy 24 éves és egy 23 éves tüntető meghalt a venezuelai főváros Los Tuques nevű elővárosában és az ország északi részén fekvő Valencia városban tartott nagygyűléseken. A Los Tuques-i áldozattal golyó végzett. A két helyszínen tucatnyian megsebesültek – közölte az ügyészség, de a felelősöket nem nevezte meg.

A két újabb halálesettel 99-re emelkedett a rendőrök és tüntetők közötti összecsapások halálos áldozatainak száma április óta, amikor a Maduro elleni sorozatos tüntetések elkezdődtek.

A Foro Penal szerint 361 embert vettek őrizetbe csütörtökön, főként Caracasban és az északi Zulia és Nueva Esparta szövetségi államokban.

A munkavállalók és a szakszervezetek egy része, a diákok és a közlekedési vállalatok által támogatott általános sztrájkot szervező ellenzék Nicolás Maduro elnök távozását és előrehozott elnökválasztást követel, meg akarja továbbá akadályozni az alkotmányozó nemzetgyűlés megválasztását, mivel szerinte az alkotmányreform a diktatúra bebetonozását eredményezné. Maduro július 30-ra 545 fős alkotmányozó nemzetgyűlés megválasztását írta ki. Az elnök által tervezett alkotmánymódosítások megerősítenék a kormánypárt befolyását a még megmaradt néhány független intézmény felett. Az ellenzék bojkottálja a választást.

Április óta mindennaposak az összecsapások Venezuelában, amióta a Demokratikus Unió nevű ellenzéki pártszövetség és a fiatalokat tömörítő Ellenállás mozgalom utcai megmozdulásokat szervez. A tüntetéseken több százan sebesültek meg és több ezer tüntetőt állítottak elő a biztonsági erők és a tüntetők közötti összecsapásokban. Az ellenzék az elnökválasztás mellett a bebörtönzött több mint 400 ellenzéki aktivista szabadon bocsátását, a törvénykezés autonómiájának biztosítását és a külföldi segélyek beengedését követeli.

A Datanalysis közvélemény-kutató intézet szerint a venezuelaiak 70 százaléka ellenzi az alkotmányozó nemzetgyűlés megválasztását, amelyet az ellenzék által szervezett vasárnapi népszavazáson 7,6 millión utasítottak el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.