Rendkívüli hőség van a Nyugat-Balkánon

Hétfőn Szerbiában akár a 40 fokot is elérheti a csúcshőmérséklet, Montenegróban több erdőtűz pusztított.

MTI
2017. 07. 09. 8:52
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rendkívüli hőség tapasztalható a Nyugat-Balkánon, vasárnap Szerbiában 37 Celsius-fok is lehet, de Montenegróban és Bosznia-Hercegovinában a 40 fokot is megközelíti a hőmérő higanyszála.

A szerbiai meteorológiai szolgálat tájékoztatása szerint vasárnap az északi országrészben 33-34 Celsius-fokra lehet számítani, délen pedig 35-37 fokot is mérhetnek. A kivételt csupán a Kopaonik-hegység jelenti, ahol viharok is előfordulhatnak, és a hőmérséklet sem emelkedik 23 fok fölé. A szerb fővárosban, Belgrádban már a reggeli órákban 22 fokot mértek, a legmagasabb nappali hőmérséklet pedig 35 fok lehet.

Hétfőn ennél is melegebb lesz Szerbiában, akár a 40 fokot is elérheti a csúcshőmérséklet. Enyhülés csak szerdától várható, a jövő hét második felében lassú lehűlésre, záporokra és zivatarokra lehet számítani.

Montenegróban vasárnap napközben 28 és 39 Celsius-fok között alakul a hőmérséklet, helyenként záporra, zivatarra, villámlásra lehet számítani.

Néhány napja az ország több területén is erdőtűz ütött ki a forróság miatt, ezeket azóta sikerült megfékezni, de a hatóságok fokozott elővigyázatosságra intenek.

Bosznia-Hercegovinában is pokoli hőségre lehet számítani a napokban, enyhülés csupán a jövő hét második felében várható. A trópusi időjárást magas UV-sugárzás kíséri.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.