Ritka mocskos szavakra kell felkészülni Donald Trump munkahelyén

Talán majd most elcsitulnak a washingtoni elnöki rezidencia falain belüli és kívüli botrányok.

Kuthi Áron
2017. 07. 29. 15:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mozgalmas időszakon van túl a washingtoni Fehér Ház, múlt pénteken a sajtófőnök, Sean Spicer mondott fel, mert nem értett egyet a munkáját épp megkezdő kommunikációs igazgató személyével. Most pénteken délután jött a hír a szokásos csatornán, Donald Trump Twitter-fiókján, hogy Reince Priebusnak, a Fehér Ház kabinetfőnökének is mennie kell. Utóda John Kelly eddigi belbiztonsági miniszter. 

A Fehér Ház hektikus, átláthatatlan kommunikációja, a belső érdekharcok miatti rendszeres szivárogtatások már hónapok óta fejfájást okoznak mind Donald Trumpnak, mind a sajtómunkásoknak. Egyes orgánumokkal borzasztóan elmérgesedett a helyzet, de enélkül is túl sok kedvezőtlen esemény jött össze Trumpnak a közelmúltban. A szimbolikus jelentőségű, az Obamacare lebontását célzó egészségügyi tervezet sem ment át a héten, és veje, Jared Kushner körül sem akar csitulni a botrány az állítólagos orosz befolyásszerzés ügyében. A személyi változások után legalább halvány esély nyílik arra, hogy rendezze sorait az elnöki rezidencia. 

A történések mögött a piszkos szájú, törtető pénzügyi befektetőt, Anthony Scaramuccit kell keresni, aki Donald Trump jó barátjaként nyergelt át a politikába. Őt Trump hívta meg kommunikációs főnöknek, miatta távozott gyorsan Sean Spicer. A kabinetfőnök, Reince Priebus állítólag megpróbálta megakadályozni kinevezését, de igyekezete kevés volt a rendkívül agresszív férfival szemben. Steve Bannon, Trump főtanácsadója is azt mondta, csak a holttestén át fog bejutni ez az ember az elnöki irodába. 

Scaramucci belépője tényleg emlékezetesre sikerült, szerdán médiatörténeti jelentőségű eseménysor játszódott le a New Yorker hetilap újságírója és közötte. Ryan Lizza azt adta közre Twitter-csatornáján, hogy Scaramucci, Trump, Sean Hannity, a Fox News műsorvezetője és egy másik újságíró együtt ebédel. Scaramucci rövidesen telefonon kérte ki magának, hogy hogy mer ilyen információt közzétenni az újságíró. A beszélgetésben nem mellékesen mocskos szavakkal és durva kifejezések kíséretében hordta le Bannont és Priebust. A Bannonra tett megjegyzést inkább nem idézzük, Priebust viszont borzasztóan paranoid skizofrénnek, paranoiásnak mondta. Azt is hangoztatta, hogy mindenkit kirúg a Fehér Házból, mármint a kommunikációs osztályról. Ryan Lizzáról aztán ő is twittelni kezdett, azt írta, elkövettem egy hibát, hogy hittem egy újságírónak. Többet nem teszem meg.

Scaramucci azt hihette, hogy Priebus szivárogtatta ki az infót a munkaebédről, ezért gurult be annyira. Persze faarccal azt nyilatkozta a Fehér Házban, hogy Reince Priebussal már hat éve barátok, annyira, hogy szinte testvérek, akik között persze van néha súrlódás, de ez természetes. 

Az eseménysor híven érzékelteti a Fehér Házon belüli rendkívül feszült légkört, a teljes bizalmatlanságot Trump közeli emberei és az innen-onnan leszerződtetett, magas polcra emelt emberek között. 

Scaramucci tényleg nagyot ment a héten, mindezek után büszkén pózolt az elnöki gép fedélzetén, az Air Force One-on, közös fotó is készült Trumppal. Nyilván együtt fogalmazták azt a Twitter-üzenetet is, amelyben Trump bejelenti Priebus menesztését, mivel az üzenetet épp akkor adta fel, amikor földet ért a repülő. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.