Rosszak a kilátások McCain agydaganatával kapcsolatban

Tizenkettő–tizennyolc hónapig lehet átlagosan együtt élni a betegséggel.

Lakner Dávid
2017. 07. 20. 16:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Átlagosan tizenkettő–tizennyolc hónapig lehet együtt élni a glioblasztomával, azzal a rosszindulatú agydaganattal, ami John McCain szenátort is megtámadta – közölte a New York Times. A republikánus politikus stábja szerdán jelentette be, hogy McCain súlyos beteg, és a múlt pénteken vérrögöt kellett eltávolítani a koponyájából.

A glioblasztoma az agydaganatok legagresszívebb változata. Kialakulásának oka ismeretlen, de annyi biztos, hogy az agyban jön létre, és nem máshonnan terjed át oda. Nem áll összefüggésben a melanómával, vagyis a bőrrákkal, amivel a múltban az arizonai szenátornak meg kellett küzdenie. 

A múlt évben körülbelül 12 ezer új esetet diagnosztizáltak, de félő, hogy ez a szám a későbbiekben növekedni fog. Bár a tumor nagy részét el szokták távolítani műtéti úton, általában kevesebb mint egy éven belül visszatér, és újabb operációra van szükség. Miután pedig visszatér, meggyógyítani nemigen szokták tudni, és a kilátások ezért nagyon rossznak mondhatók. Kezelés mellett átlagosan 12–18 hónapig lehet együtt élni vele. Edward M. Kennedy szenátor 2009-ben halt meg glioblasztomában, tizenöt hónappal azután, hogy a betegséget diagnosztizálták. Joseph R. Biden Jr. korábbi alelnök fia, Beau Biden 2015-ben szintén emiatt hunyt el, két évvel a kór felismerése után. 

Dr. Mitchel Berger idegsebész, a Kaliforniai Egyetem glioblasztoma-szakértője szerint ha nagyon lassan is, de történt előrelépés a betegséggel kapcsolatban. Harminc évvel ezelőtt 1-2 százalék tudott csak együtt élni a betegséggel egy-két évnél tovább. Ma már legalább 25 százaléknyian vannak, akik háromtól öt évig, illetve még tovább életben maradnak. 

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.