Szélsőjobboldali férfi tervezett merényletet a francia elnök ellen

A július 14-i nemzeti ünnepen akarta megölni Emmanuel Macront. Korábban Anders Breiviket méltatta.

Ficsor Benedek
2017. 07. 03. 14:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Múlt hét szerdán Párizs egyik elővárosában, Argenteuil-ben tartóztatták le azt a 23 éves férfit, aki a gyanú szerint merényletet tervezett Emmanuel Macron francia államfő ellen – írja a brit The Guardian. A saját magát nacionalistának nevező férfi a nyomozók információi szerint a francia nemzeti ünnepen, július 14-én gyilkolta volna meg Macront, amikor az államfő a hagyományos katonai parádén vesz részt. Az elnök mellett a feltételezett merénylő muszlimok, zsidók, feketék és homoszexuálisok elleni támadásokat is tervezett.

A férfi egy online számítógépes játékhoz kapcsolódó csetben lőfegyverek után érdeklődött, játékostársai pedig kérdéseit olvasva értesítették a hatóságokat. A rendőrök a lakásában tartóztatták le a gyanúsítottat, akinek az autójában három konyhakést találtak, a számítógépe átkutatása során pedig kiderült, az interneten keresett potenciális célpontokat.

A férfinak nem először volt dolga a rendőrséggel, 2016-ban három év felfüggesztett börtönbüntetést kapott, amiért a 2011-ben Norvégiában 77 embert meggyilkolt neonáci Anders Behring Breiviket dicsőítette.

A távirati iroda emlékeztet, 2002. július 14-én egy szélsőjobboldali mozgalmakkal szimpatizáló férfi, Maxime Brunerie a katonai díszszemle elején Jacques Chirac akkori államfő gépkocsiját vette célba a párizsi Champs-Élysées sugárúton. Az akkor 25 éves támadó egy gitártokba rejtett 22 mm-es karabélyból adott le nem célzott lövést, amitől senki nem sérült meg. A férfit 2004-ben tíz év szabadságvesztésre ítélték, a perében azt mondta, hogy „valami történelmi dolgot” akart végrehajtani, 2009. augusztusban szabadult. A francia hatóságok szerint a mostani gyanúsított profilja és terve emlékeztet az akkori elkövetőére.

Emmanuel Macron francia elnök bejelentette, hogy ősszel feloldja a rendkívüli állapotot, amely a 2015. november 13-i 130 áldozatot követelő párizsi merényletsorozat óta van érvényben Franciaország teljes területén. „Visszaállítom a franciák szabadságát a rendkívüli állapot feloldásával ősszel, mert a szabadság egy erős demokrácia létének a feltétele” – fogalmazott a francia államfő programbeszédében, amelyet a kongresszus, azaz a parlament két háza, a nemzetgyűlés és a szenátus együttes ülésén mondott el hétfőn a versailles-i kastélyban. Hozzátette, hogy a rendkívüli állapot feloldását megelőzően a parlament új terrorelhárítási intézkedéseket fog elfogadni. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.