Szombat éjszaka is összecsaptak a tüntetők és a rendőrök Hamburgban

A tüntetők egy része, mintegy 120 maszkos aktivista helyenként közelharcot vívott a rendőrökkel.

MTI
2017. 07. 09. 5:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hamburgban a G20-csúcstalálkozót követően vasárnapra virradóra ismét összecsaptak a rendőrök a globalizáció ellen tüntető baloldali aktivistákkal.

A rendőrség vízágyúkkal és könnygázzal oszlatott fel egy ülősztrájkot a hamburgi Schanzenviertel városrészben, míg a kerület peremén különleges egységek 30, állig felfegyverzett tagja állt készenlétben, de nem avatkozott be.

Megfigyelők szerint a rohamrendőrök mostanra már visszavonultak.

Szombat este mintegy 600 tüntető gyűlt össze a rendőrség adatai szerint Schanzenviertelben, az előző napi zavargások színhelyén. A hatóságok az oszlatást azzal indokolták, hogy a tömegből a rendőröket maszkos tüntetők kövekkel és palackokkal dobálták meg.

Úgy tudni, hogy a tiltakozók barikádokat is emeltek, amelyeket aztán felgyújtottak. Megrongált és felgyújtott autókról is érkeztek jelentések.

Egy rendőrségi szóvivő vasárnap hajnalban azt közölte, hogy a tüntetések kezdete óta 144 embert vettek őrizetbe, további 144-et pedig letartóztattak.

A szombat délutáni globalizációellenes felvonulás és nagygyűlés kisebb összecsapásokkal, de nagyrészt békésen zajlott le, a rendőrség szerint 50 ezer, a rendezők szerint 76 ezer résztvevővel. A rendőrség közleménye szerint akkor mintegy 120 maszkos tüntető helyenként közelharcot vívott a rendőrökkel, rugdalták és zászlórudakkal ütötték a rendfenntartókat, majd különböző irányokba elfutottak.

Az előző nap fosztogatásokkal tarkított súlyos zavargások alakultak ki Hamburgban. A randalírozók több órán át szabadon garázdálkodhattak, mivel a helyi sajtó szerint a hatóságok elvesztették az ellenőrzést az események fölött, és az 1,7 millió lakosú város egyes negyedeit szinte átengedték a randalírozóknak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.