Több száz migránst mentett ki a Földközi-tengerből a parti őrség

Az olasz parti őrség 600 embert mentett ki. Július 17-ig 110 ezren érkeztek a Földközi-tengeren Európába.

MTI
2017. 07. 24. 19:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az első mentési műveletben a parti őrség egyik egysége a partoktól mintegy 11 kilométerre 150 migránst mentett ki egy csónakból. A mentőcsapatok beszámolója szerint a hajóban számos afrikai ország állampolgára, valamint egy bangladesi nemzetiségű ember tartózkodott.

A parti őrség egy másik egységének tagjai eközben a főváros partjaitól körülbelül 22,5 kilométerre 128 fekete-afrikai migránst, köztük 14 nőt mentettek ki egy hajóból, akiket az elsősegélynyújtást követően átadtak a bevándorlási hatóságoknak.

Később az olasz parti őrség közölte, hogy mintegy hatszáz migránst mentett ki hat csónakból a Földközi-tengeren hétfőn. A mentésben az olasz parti őrség mellett a máltai székhelyű Moas és a genfi székhelyű Orvosok Határok Nélkül nevű civil szervezet hajói is részt vettek. A parti őrség tájékoztatása szerint a migránsokat az olasz partokhoz szállítják.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának adatai alapján július 17-ig 110 374 menedékkérő érkezett az EU-ba a Földközi-tengeren keresztül. Csaknem 85 százalékuk, 93 213 ember Olaszországban ért partot, 10 250 Görögországban, 6524 pedig Spanyolországban. 2360 ember a tengerbe veszett vagy az eltűntek nyilvántartásában szerepel.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.