Továbbra sem tudni, mi áll az ammáni támadás mögött

Két jordániai meghalt, egy izraeli pedig életveszélyesen megsebesült.

MN
2017. 07. 24. 4:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két jordániai meghalt, egy izraeli pedig életveszélyesen megsebesült abban a fegyveres incidensben, amely vasárnap történt Izrael ammáni nagykövetségének egy lakóépületében – írja az MTI a jordániai királyság közbiztonsági igazgatóságának közlése alapján.

A lövések eldördülése előtt a jordániaiak bementek az erődítményszerű képviselet egyik lakóépületébe azzal, hogy ott valamilyen asztalosmunkát végezzenek – idézi az állami hírügynökség a biztonsági hatóság közleményét, amely azonban nem tesz említést arról, hogy mi válthatta ki a lövöldözést.

Az incidensről szóló első híradások még három sebesültről számoltak be, azzal, hogy az izraelit szúrt sebbel a mellkasán, válságos állapotban vitték kórházba. Később azonban meghalt a két jordániai sérült, amint arról a jordániai hadsereghez köthető Hala Akbár hírportál is beszámolt. Az izraeli áldozat állapotát egyelőre nem sikerült stabilizálni – tette hozzá a hírportál.

Az izraeli külügyminisztérium egyelőre nem kommentálta a történteket. Izraelben hírzárlatot rendeltek el az ammáni incidensre vonatkozóan.

Az eset olyan időben történt, amikor magasra hágott a feszültség Izrael és a muzulmán országok között azok miatt a biztonsági kapuk és térfigyelő kamerák miatt, amelyeket Izrael a jeruzsálemi óvárosban, a Mecsetek terére vezető utakon állított fel, miután ott palesztin támadók tíz napja megöltek két rendőrt.

A Mecsetek tere körül kialakult konfliktus miatt pénteken jordániaiak ezrei tüntettek Izrael ellen Ammánban és Jordánia más városaiban. Jordánia vasárnap azzal fordult az arab országokhoz, hogy sürgősen üljenek össze külügyminisztereik a jeruzsálemi helyzet megvitatására.

A zsidók által Templom-hegynek nevezett Mecsetek tere ad otthont az iszlám harmadik legszentebb helyének, az al-Aksza mecsetnek, de a hely a zsidó vallás számára is kiemelkedően fontos, mert az ókorban ezen a téren állt a legszentebb hely, a jeruzsálemi szentély. Az al-Aksza mecset körzete a történelmi megállapodások értelmében Jordánia gondnoksága alatt áll, és a kényes egyensúly fenntartását a status quo megőrzésével igyekeznek biztosítani.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.