Triesztbe küldené a menekülteket mentő hajókat az olasz kormány

A római belügyminiszter állítólag az idén több mint 200 ezer ember érkezésével számol.

MN
2017. 07. 09. 6:29
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem mondott le a dél-olaszországi kikötők lezárásáról az olasz kormány, amely arra akarja kényszeríteni a menekülteket segítő szervezetek mentőhajóit, hogy az északolasz kikötőkbe, többek között Triesztbe szállítsák a menedékkérőket – idézi az olasz sajtó szombati értesüléseit az MTI.

A Földközi-tengeren több, főleg német központú szervezet is működtet hajókat, amelyek a líbiai felségvizek határán, sőt, állítólag líbiai vizeken felveszi az embercsempészek által túlzsúfolt csónakokon és bárkákon hagyott migránsokat. Az ő szempontjukból ez életmentés, kritikusaik szerint viszont lényegében az embercsempészek munkáját segítik, hiszen helyettük viszik olasz partra a bevándorlókat.

A Corriere della Sera című lap úgy tudja, a római kormány már a következő napokban lezárhatja a dél-olaszországi kikötőket a mentőhajók előtt. Az olasz hatóságok ezzel azt akarják elérni, hogy a migránsokat szállító hajók ne a legközelebbi déli kikötőkben érjenek partot, hanem északabbra, egészen Triesztig, Genováig és Livornóig vigyék az embereket. A római kormány úgy gondolja, ezzel el tudja tántorítani menekültsegítőket, hiszen ha Szicília helyett Triesztig kell hajózniuk, az több száz kilométeres tengeri utat jelent számukra.

A napilap hozzátette, a római belügyminiszter az idén több mint 200 ezer ember érkezésével számol. Az olaszországi tartományi elnökök és polgármesterek már jelezték a kormánynak, hogy nem kívánnak több menedékkérőt befogadni. A kormány ellenlépésként épületeket foglalhat le az emberek elhelyezésére.

Roberto Dipiazza trieszti polgármester, az Új Jobbközép (NCD) politikusa abszurdnak, az ellenzéki Hajrá Olaszország (FI) jobbközép párt pedig őrültségnek nevezte a kormány terveit. A FI hangsúlyozta, hogy az olaszok „nem bírják tovább elviselni az ellenőrzés nélküli migrációs helyzetet”, ami az országban a kormány miatt kialakult.

Az olasz kormány szombat este bejelentette, hogy menekültsegítő szervezetekkel július 13-ra tervezett találkozót legalább egy héttel elhalasztják, mivel Rómának a civil szervezetek tevékenységét szabályozó olasz javaslatcsomagot Brüsszellel is egyeztetnie kell.

Marco Minniti olasz belügyminiszter a jövő héten a líbiai Tripoliban az afrikai ország polgármestereivel egyeztet az embercsempészekkel szembeni fellépésről.

Paolo Gentiloni olasz kormányfő a G20-csúcsértekezleten úgy nyilatkozott, az EU nem közömbös az olaszországi migrációs helyzet iránt, de „nézeteltérések” vannak Olaszország és a többi tagállam között. „Előrelépéseket teszünk majd az EU-tagállamokkal a megoldásért” – jelentette ki Gentiloni, aki szerint az Afrikából érkezők többsége gazdasági bevándorló, akiket azonban a klímaváltozás is migrációra kényszerít, így nehéz megkülönböztetni a menedékkérőket a gazdasági bevándorlóktól.

Egy korábbi felmérés szerint az olaszok 67 százaléka nem akarja, hogy további migránsok érkezzenek Olaszországba, 61 százalék pedig lezárná a kikötőket a migránsokat szállító hajók előtt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.