Tüntetésekbe fulladhat Hamburg

„Miért nem tudnak valami félreeső helyen találkozni?” Máris gyülekeznek a tüntetők a G20-csúcsra.

Ruzsbaczky Zoltán
2017. 07. 04. 7:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szögesdrót, összecsapás a rendőrök és a tüntetők között egy vadkemping miatt, tiltakozó szélsőbaloldaliak és anarchisták – még el sem kezdődött, de már jókora indulatokat kavart a házigazda Hamburgban a világ 19 legfejlettebb gazdaságát és az Európai Uniót tömörítő G20-as csoport péntektől zajló kétnapos csúcstalálkozója. Németország második legnagyobb városának központi részét a találkozóra gyakorlatilag hermetikusan elzárják majd a külvilág elől, fizikai akadályok és rendfenntartók ezrei tesznek arról, hogy a tömegtüntetések ne zavarják meg Donald Trump vagy éppen Vlagyimir Putyin látogatását.

– Miért nem tudnak valami félreeső helyen találkozni? – fakadt ki egy kiskereskedő a Deutsche Wellének, aki sajnálja a belváros lezárását, hiszen így nemcsak az ő üzletmenetét rontják, de Európa egyik legjelentősebb kikötővárosának mindennapjait is megzavarják.

Az óvintézkedéseket azonban láthatólag jó okkal vezették be, már vasárnap éjjel összecsaptak rendőrök és tüntetők egy parkban, többen megsérültek, állítólag egy embert őrizetbe is vettek. Vasárnap egész nap tüntetések zajlottak a városban, majd nagyjából hatszázan letáboroztak egy parkban, amikor pedig a rendőrök fel akarták számolni az ideiglenes „kistelepülést”, a tüntetők dobálni kezdték őket. És ez még csak a jéghegy csúcsa lehet, a Welt am Sonntag című vasárnapi lap értesülése szerint a német szövetségi bűnügyi hivatal (BKA) egy belső elemzésben arra figyelmeztet, hogy a média figyelmének felkeltését célzó, nagyszabású és erőszakos tiltakozó akciók történhetnek a csúcstalálkozó apropóján. Szerintük a nemzetközi baloldali szélsőséges szubkultúra a tiltakozás „új, kreatív” formáit mutathatja be Hamburgban, gyújtogatással, pártirodák, szerkesztőségek elfoglalásával és az infrastruktúra elleni szabotázsakciókkal kell számolni. A radikális baloldaliak szemében ugyanis a csúcstalálkozó nem több, mint a nemzetközi nagytőke és az igazságtalan kapitalizmus eszköze.

A rendőrség több mint százezer tüntetőre számít, közülük nagyjából 4000 lehet olyan, aki az erőszaktól sem riad vissza. A csúcsra időzítve 29 nagyobb és számtalan kisebb rendezvényt jelentettek be, több esetében sem kizárt, hogy fizikai atrocitásba torkollik. Egyes baloldali csoportosulások szakszervezetiekkel kiegészülve szombaton állítólag megpróbálják majd elvágni a hamburgi kikötő felé vezető utakat. Nem is csoda, hogy a híradások szerint a város már most úgy néz ki, mint egy erőd. A biztonságról 15 ezer rendőr gondoskodik majd, a konferencia közelébe még azok a lakosok is csak személyi igazolvánnyal léphetnek be, akik a környéken laknak, de tanítási szünetet kapnak a környező általános iskola diákjai is.

Már most hétvégén tüntetésbe kezdtek a zöld szervezetek is, felsorakozott a nemzetközi militáns környezetvédelmi szubkultúra apraja-nagyja is. Képviseltette magát a Greenpeace, az Oxfam és a BUND is. Ezek a csoportok azt kívánják elérni, hogy a G20-ak lépjenek fel erősebben a klímaváltozás elleni harcban, de az Oxfam célja az is, hogy a fejlett államok éves GDP-jük 0,7 százalékát költsék a fejlődő országok segélyezésére.

A hamburgi G20-as csúcstalálkozó mindazonáltal tömegtüntetések nélkül is éppen eléggé rázósnak ígérkezik. Ez lesz az első alkalom, hogy Donald Trump amerikai elnökké választása óta Németországba látogat, amelyet már többször kritizált gazdaságpolitikája miatt. A két nagyhatalom kapcsolata rég volt ennyire borús. És akkor még nem is szóltunk arról, hogy Trump először találkozik Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, akivel ugyan a viszonya biztatóan kezdődött, ám a kétoldalú kapcsolatok még mindig mélyponton vannak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.