Tűzszünet Szíriában

A fegyvernyugvás az ellenzéki felkelők által uralt Kelet-Gúta térségére vonatkozik.

MTI
2017. 07. 22. 16:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szombattól hatályba lépő tűzszünetet jelentett be a szíriai hadsereg a Damaszkusztól keletre fekvő és az ellenzékiek fellegvárának számító Kelet-Gúta térségében – közölte a SANA állami hírügynökség a szíriai vezérkarra hivatkozva.

A Damaszkusz keleti és északkeleti külvárosait magába foglaló Kelet-Gúta térsége az immáron hatodik évébe lépett polgárháborúban régóta ellenzéki fegyveres csoportok ellenőrzése alatt áll.

Az állami televízió közlése szerint a harci tevékenységek felfüggesztése helyi idő szerint déltől lépett életbe Kelet-Gúta több kerületében. A damaszkuszi rezsim ugyanakkor közölte: a tűzszünet megsértésére megfelelő választ adnak.

A térség legbefolyásosabb fegyveres csoportja, az iszlamista Dzsejs al-Iszlam is bejelentette készségét a fegyvernyugvás megtartására. A szélsőségesek tartják ellenőrzésük alatt Dúma települését a szíriai fővárostól 12 kilométerre északkeletre, a stratégiai jelentőségű Damaszkusz–Homsz autópálya mellett.

A térségben tevékenykedő Failak ar-Rahmán nevű felkelőcsoport azzal üdvözölte a fegyvernyugvást, hogy szerinte ez lehet az első lépés a szíriai válság megoldásában. Vaiel Olván, a lázadók szóvivője a Twitteren elmondta: ehhez a kormányerőknek is tiszteletben kell majd tartaniuk a tűzszünetet.

Az orosz védelmi tárca a nap folyamán közölte: aláírták a kelet-gútai deeszkalációs övezet működési rendjéről szóló megállapodást az orosz hadsereg és a szíriai ellenzék képviselőinek a Kairóban egyiptomi közvetítés mellett zajló tárgyalásai eredményeképpen. A minisztérium szerint az egyezség tartalmazza a civilek védelmét szolgáló biztonsági övezet határainak kijelölését, a tűzszünetet felügyelő erők felhatalmazását és telepítésük helyét, a polgári lakosságnak szánt humanitárius segély eljuttatásának útvonalait, valamint biztosítja a civilek szabad mozgását is.

Négy biztonsági övezet létrehozásáról írtak alá memorandumot május elején Asztanában a törékeny szíriai fegyvernyugvás betartása felett őrködő államok. Ezeket az övezeteket Idlíb tartományban, a Homsz városától északra eső térségben, Kelet-Gútában, és az ország déli felében alakítanák ki, de a megállapodások részleteit, az övezetek határait és az ellenőrzési mechanizmust még nem tudták meghatározni minden esetben. Július elején ugyanakkor tűzszünet lépett életbe a déli Deraa, a délnyugati Kuneitra, valamint a délkeleti Szuveida tartományokban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.