Új rakétát tesztelt Észak-Korea, ami már Chicagót is elérné

Az interkontinentális rakéta 47 percig percig repült, Phenjan szerint már az Egyesült Államok belső régióira is csapást tudnának mérni vele.

MN
2017. 07. 29. 8:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az észak-koreai állami televízió bemutatta azt a felvételt, amelyen az egy nappal korábban felbocsátott, Hvaszon–14-es típusú interkontinentális rakétája látható – közölte szombaton az NHK japán tévé.

A sötétedéskor készült képeken az látható, ahogy a rakétát a kísérlet helyszínére szállítják, akárcsak a rakéta felbocsátása, amelyet több szögből is megmutattak. A felvétel hossza 45 másodperc – a KCNA állami hírügynökség jelentése szerint a nukleáris töltet hordozására is alkalmas rakéta 47 percig repült, ezalatt 998 kilométert tett meg, és pályája csúcspontján elérte a 3724 kilométeres magasságot.

A japán védelmi minisztérium adatai szerint a rakéta a Japán-tengerbe zuhant, az ország gazdasági övezetében, 150 kilométerre nyugatra Okusziri szigetétől. A tájékoztatás szerint a július 4-én felbocsátott észak-koreai rakétához képest a mostani ezer kilométerrel magasabbra jutott, a levegőben tartózkodása pedig öt perccel meghosszabbodott, írja az MTI.

Az orosz védelmi minisztérium adatai szerint ugyanakkor a rakéta 681 kilométeres magasságba jutott el és 732 kilométeres távolságot tett meg, majd a Japán-tenger középső részén csapódott a vízbe. Ezek a jellemzők egy közepes hatótávolságú rakétának felelnek meg.

Phenjan mindenesetre büszke a teljesítményre, amivel az Egyesült Államok belterületeire, Chicagóra, Denverre is csapást tudnának mérni – a BBC beszámolója szerint a Hvaszon–14 akár 10 400 kilométeres távolság megtételére is képes, attól függően, hogy mekkora súlyú töltettel szerelik fel. A most fellőtt rakéta ugyanaz a típus, amit már július 3-án is sikeresen teszteltek, de az újabb tesztpéldány öt perccel hosszabb ideig repült elődjénél.

Donald Trump amerikai elnök Phenjan újabb vakmerő és veszélyes katonai akciójának nevezte a kísérletet, és hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok mindent megtesz területe és szövetségesei védelmében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.