Újabb rakétakísérletet hajtott végre Észak-Korea

A japán kormányfő és a dél-koreai államfő is összehívta a nemzetbiztonsági tanács ülését.

MN
2017. 07. 28. 15:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Dél-koreai és japán beszámolók szerint újabb rakétakísérletet hajtott végre Észak-Korea – írja a BBC.

Az MTI beszámolója szerint Abe Sinzó japán kormányfő közölte: Észak-Korea újabb rakétát lőtt ki, amely az ország partjaitól keletre csapódott a tengerbe, feltehetően a kizárólagos gazdasági övezetben. Bejelentette, hogy összehívta a nemzetbiztonsági tanács ülését. Japán minden szükséges lépést megtesz az állampolgárai biztonságának szavatolására – tette hozzá.

A Pentagon észak-koreai ballisztikus rakéta indítását észlelte és további információkat gyűjt – közölte Jeff Davis, az amerikai védelmi minisztérium szóvivője.

A japán kabinet főtitkára, Szuga Josihide közölte, hogy a rakéta mintegy 45 percen át repült, mielőtt becsapódott a tengerbe. Egy japán védelmi illetékes szerint a rakéta által elért magasság vélhetően meghaladta a 3000 kilométert – jelentette az NHK japán televízió. Egyelőre nem érkeztek jelentések károkról vagy sebesültekről – tette hozzá Szuga Josihide, aki elítélte a rakétakilövést.

Az észak-koreai rakétaindításról azonnal tájékoztatták Mun Dzse In dél-koreai államfőt, aki összehívta a nemzetbiztonsági tanács ülését, mivel úgy ítélte meg, hogy nem világos a helyzet az észak-koreai rakétaprovokáció körül – mondta a Yonhap dél-koreai hírügynökségnek egy nevének elhallgatását kérő illetékes.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának több határozatát is megsértő rakétakísérlet után Kim Dzsong Un észak-koreai vezető júliusban további kísérleteket helyezett kilátásba, az Egyesült Államok pedig új eszkalációnak nevezte a július 4-i tesztet.

Megírtuk, az amerikai szenátus nagy többséggel megszavazta azt a törvénycsomagot, amely Észak-Korea ellen is újabb szankciókat foganatosít. Ed Royce, a képviselőház külügyi bizottságának republikánus elnöke korábban kiemelte ennek fontosságát, tekintettel arra, hogy Phenjan ismételten rakétakísérleteket hajt végre. A kommunista diktatúra elleni szankciókat egyébként már májusban elfogadták, de a szenátus még nem szavazott róluk, ezért a képviselők beillesztették ebbe a törvénycsomagba. Az Észak-Koreára kirótt szankciók kimondják: észak-koreai hajók, illetve az ENSZ Észak-Korea elleni szankcióit tiszteletben nem tartó országok nem hajózhatnak amerikai vizeken és nem köthetnek ki amerikai kikötőkben. Megtiltja a törvény észak-koreai termékek amerikai behozatalát is.

Július elején Oroszország és Kína határozott tiltakozását váltotta ki, hogy az Egyesült Államok kezdeményezte az ENSZ Biztonsági Tanácsának összehívását, amelyen Észak-Korea megbüntetését szeretnék elérni a nagy hatótávolságú rakétával végzett kísérlete miatt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.