Víz alatti robotvizsgálatot hajtottak végre a fukusimai atomerőműben

Feltehetőn megolvadt nukleáris fűtőanyagot találtak.

MTI
2017. 07. 23. 13:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A harminc centiméter hosszú, tíz centiméter széles, alakjában leginkább egy holdhalhoz hasonlítható, kamerákkal és sugárzásérzékelőkkel felszerelt robotot kábeles távvezérléssel, egy csövön át juttatták be a reaktorház belsejébe.

A víz alatti robotvizsgálat három napja alatt nagy mennyiségű megszilárdult törmeléket találtak a Fukusima I. erőmű hármas reaktorának elsődleges burkolatán belül – közölte sajtótájékoztatóján a TEPCO illetékese, hozzátéve, hogy a cég további elemzéseket végez a kamerák által rögzített képeken. A vállalat szerint a képek „nagy valószínűséggel” első alkalommal utalnak megolvadt fűtőanyagra az erőműben a 2011. március 11. a földrengést követő cunami sújtotta kelet-japáni erőműben.

A vasárnapi vizsgálat helyi idő szerint reggel ötkor kezdődött és déltájban fejeződött be, utána a robotot kiemelték a reaktortérből. A héten már két hasonló megfigyelést tartottak.

A vizsgálat célja, hogy megállapítsák a megolvadt nukleáris fűtőanyag pontos elhelyezkedését a megrongálódott reaktor belsejében jövőbeli kiemelésének érdekében.

Januártól márciusig robotokkal vizsgálták az első és a második, ugyancsak megrongálódott reaktort, de különféle okok miatt ezek a kutatások nem szolgáltak kézzelfogható eredményekkel. A harmadik reaktor aljában azonban az első kettőnél több víz gyűlt össze, amellyel a baleset után hűtötték a felforrósodott nukleáris fűtőanyagot. A vízoszlop magassága meghaladja a hat métert, ezért víz alatti robottal vizsgálják az odabent uralkodó állapotokat.

A japán kormány decemberben jelentette be, hogy a létesítmények lebontása és a környezet sugárzásmentesítése a műveleteket lassító magas sugárzás miatt legalább négy évtizedig fog tartani.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.