A külügy megerősítette: Magyar áldozata is van a madeirai katasztrófának

Több ember is életét vesztette egy vallási ünnepségen, amikor az összegyűltekre fa dőlt. Egy magyar is elhunyt.

MN
2017. 08. 15. 18:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Madeira szigetén fakidőlés miatt történt tragédiában a kórházba szállítást követően életét vesztette egy magyar állampolgár – erősítette meg érdeklődésünkre az erre vonatkozó értesüléseket a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM). 

– A Lisszaboni Magyar Nagykövetség felvette a kapcsolatot az elhunyt családjával, és minden konzuli segítséget megad a tragédiában érintett hozzátartozóknak. A Madeira szigetén tartózkodó tiszteletbeli magyar konzul a helyszínről segíti az ügyintézést, illetve folyamatos kapcsolatot tart fent a kórházzal és az illetékes hatósági szervekkel. A Lisszaboni Magyar Nagykövetség nem tud további magyar érintettségről – írta megkeresésünkre a KKM. 

Nem sokkal korábban a Jornal da Madeira című helyi lap írt arról, hogy meghalt az a magyar állampolgár, aki megsérült a madeirai vallási ünnepen történt súlyos balesetben kedden. A lap azt írta internetes oldalán, hogy a 12 halálos áldozat között négy külföldi van: egy francia, egy magyar és egy német. A negyedik külföldi áldozat állampolgársága még nem ismert. A sérültek száma meghaladja az ötvenet. 

A hívők a sziget Funchal nevű fővárosától mintegy 5 kilométerre lévő botanikus kertben egy forrásnál gyűltek össze, ahol egy Mária-kegyhely van. Egy kétszáz éves tölgy dőlt rájuk. Az emberek a Nossa Senhora do Monte (Montei Miasszonyunk) nevű ünnepet tartották volna meg, amikor a baleset megtörtént.

Ez a madeirai vallási fesztivál a katolikus egyház egyik nagy ünnepéhez, Mária mennybevételéhez kapcsolódik. A Montei Miasszonyunk Funchal védőszentje, ünnepnapja a sziget legnagyobb és leghíresebb ünnepe, ilyenkor hagyományosan sokan zarándokolnak el az egész világból Madeirára – írja az MTI.

A Público című lap szerint a 200 éves tölgyfát már három éve veszélyesnek minősítették, és arra figyelmeztettek, hogy bármikor kidőlhet. Valószínűleg gyökerestől szakadt ki a földből, és dőlt rá több hívőre, akik egy mellette lévő kegytárgyboltban gyertyát akartak venni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.