A magyarok is vízum nélkül utazhatnak Katarba

Összesen 80 országgal szemben oldották fel a vízumkényszert, hogy fellendítsék az idegenforgalmat.

MTI
2017. 08. 09. 15:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Katar szerdán eltörölte a vízumkényszert 80 ország – közöttük Magyarország – állampolgárai számára, hogy így serkentse az országba irányuló idegenforgalmat és légi közlekedést.

A döntést a terrorizmus támogatásának vádja miatt a szomszédjai által elszigetelt ország belügyminisztériuma vezetőinek sajtótájékoztatóján jelentették be. A sajtóértekezleten részt vett a Qatar Airways katari légitársaság főnöke, Akbar al-Bakern és az idegenforgalmi hivatal vezető képviselője, Haszan al-Ibrahim is, aki hangsúlyozta, hogy a bejelentett vízummentesség a külföldi látogatók számára „a térség legnyitottabb országává teszi Katart”.

A bevásárló- és üdülőközpontokban gazdag Dubajtól eltérően Katar nem számít első számú turisztikai célállomásnak. A Perzsa-öböl menti országok általában vízumkényszert írnak elő a külföldiek számára, a beutazási engedélyt megszorító feltételekkel adják ki.

Az érintett 80 ország állampolgárai számára – amelyeket a sajtótájékoztatón nem ismertettek, de amelyek között a The Peninsula című angol nyelvű katari napilap internetes oldala szerint Magyarország is szerepel – elegendő lesz az érvényes útlevél felmutatása – közölte Mohamed Rasid el-Mazrávi, a belügyminisztérium egyik vezetője. Egyelőre nem tudni, hogy az intézkedés mikor lép életbe.

Az újság szerint harminchárom ország – közöttük Magyarország és több más közép- és kelet-európai állam – állampolgárai 180 napot tartózkodhatnak Katarban vízum nélkül, míg a 47 többi ország – közöttük Oroszország, Ukrajna, Nagy-Britannia, az Egyesült Államok és több dél-amerikai állam – polgárai 30 napot tölthetnek belépési engedély nélkül az arab országban, a tartózkodás időtartamát legfeljebb egy alkalommal lehet meghosszabbítani.

Mazrávi elmondta, hogy a kiválasztásban elsősorban két kritérium játszott szerepet: egyrészt a biztonsági, másrészt a gazdasági. Baker elmondta, hogy a Qatar Airways az intézkedést kihasználva 62 új célállomásra indít idén járatokat.

Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek és Bahrein június 5-én szakította meg a kapcsolatokat Bahreinnel. Lezárták a tengeri, légi és szárazföldi határokat Katarral, amelyet a terrorizmus támogatásával és Rijád fő térségbeli ellenlábasával, Iránnal való túl szoros kapcsolatok ápolásával vádolnak. Katar elutasította a vádakat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.