Az Európai Bizottság lát fantáziát a brit vámuniós javaslatban

Két év türelmi időt jelenthet a brit javaslat, mielőtt a brexit miatt új megállapodásokat kellene kötni az EU és a szigetország között.

MTI
2017. 08. 15. 13:34
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ideiglenes vámuniót ajánlott fel az Európai Uniónak az Egyesült Királyság: a kedden ismertté vált javaslatban az áll, hogy a brit kormány a „lehető legszabadabb és -zökkenőmentesebb” kereskedelemre törekszik a két fél között.

Az átmeneti időre szóló megállapodás nemcsak a szigetország gazdaságának érdekeit szolgálná, hanem az Európai Unióét is – közölte a brit kormány brexittárgyalásokért felelős tagja a BBC brit közmédia hírtelevíziójában.

David Davis emlékeztetett arra, hogy Nagy-Britannia évi 230 milliárd font értékben ad el árukat és szolgáltatásokat európai uniós partnereinek, az uniós cégek viszont ezt is meghaladó, 290 milliárd font mértékben adnak el brit partnereiknek, így számukra is fontos, hogy megállapodásra jussanak.

A brexitügyi miniszter szerint az átmeneti időszak egy-két évig tarthat. Szakértők becslése szerint sem maradhat két-három évnél tovább, nem valószínű ugyanis, hogy az Európai Unió beleegyezik ennél hosszabb időtartamba.

David Davis a BBC-ben leszögezte, hogy európai uniós tagságának megszűnésével együtt az Egyesült Királyság távozik a vámunióból és az EU egységes belső piacáról is.

A brit álláspont szerint a szigetország az átmeneti időszak alatt folytathat tárgyalásokat és köthet az ideiglenes vámunió megszűnése után életbe lépő szabadkereskedelmi megállapodásokat az Európai Unión kívüli partnerekkel. Ez azonban többek szerint vitához vezethet Brüsszellel. A vámunió résztvevői ugyanis nem köthetnek kétoldalú kereskedelmi egyezményeket.

A brit kormány a kilépési feltételek fokozatos életbe lépésére szolgáló átmeneti időszak lejárta után is a minél szabadabb kereskedelemre törekszik az EU-val. Ezt kétféleképpen tartja elképzelhetőnek: vagy a határok „áramvonalasításával” és a minimális mértékű ellenőrzésre való törekvéssel, vagy pedig egy olyan szoros új partnerség kialakításával, amelyben szükségtelenek lennének a vámhatárok – szerepel a javaslatban.

Az átmeneti időszakra vonatkozó javaslattal elsősorban az üzleti szféra megnyugtatása és a kilépéssel kapcsolatos bizonytalanság csökkentése volt a kormány célja elemzők szerint. Ezáltal ugyanis elkerülhetővé válik a „cliff edge” brexit. A sziklaszirt kifejezéssel a kiválásnak azt változatát jelölik, amelynek alapján az Egyesült Királyság európai uniós tagsága a kilépési feltételek fokozatos életbe lépésére szolgáló átmeneti időszak nélkül szűnne meg, vagy akár úgy, hogy nem születik megállapodás az EU-val. A javaslatot többen Philip Hammond pénzügyminiszter győzelmének tartják.

A Nagy-Britannia és az Európai Bizottság közötti tárgyalások újabb fordulója augusztus végén kezdődik, a többször is felkészületlenséggel vádolt brit kormány addig várhatóan több fontos kérdésben is közzéteszi javaslatait.

Az Európai Bizottság ugyanakkor már most jelezte: tudomásul vette és alaposan meg fogja vizsgálni az átmeneti időre szóló vámunióról tett brit javaslatot.

Az EB álláspontját egy névtelenséget kérő szóvivő közvetítette, aki szerint Brüsszel csak akkor foglalkozik érdemben a felvetéssel, ha mindkét fél részéről sikerült lefektetni a prioritásokat és „elegendő előrelépés történt” az Egyesült Királyság Európai Unióból való kilépéséről folytatott tárgyalásokban.

A bizottság a kilépésről szóló megbeszélések tényleges megkezdése felé tett pozitív lépésként tekint az eddig közzétett brit állásfoglalásokra, amelyek valódi haladást tesznek lehetővé – tette hozzá a szóvivő.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.