Barcelonai gázolás: a spanyolok többsége elégedett a rendőrökkel, ám fél

A megkérdezettek 62 százaléka „jó” vagy „nagyon jó” értékelést adott a katalán rendőrök fellépésére.

MTI
2017. 08. 28. 12:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A megkérdezettek 62 százaléka „jó” vagy „nagyon jó” értékelést adott a katalán rendőrök fellépésére, 26,6 százalékuk szerint „megfelelően”, 6,3 százalékuk szerint viszont „rosszul” vagy „nagyon rosszul” cselekedtek.

Arra a kérdésre, hogy vajon a helyi rendőrség elkövetett-e biztonsági hibákat, 44,2 százalék válaszolt igennel, 42,2 százalék pedig nemmel, ám a felmérés nem terjedt ki ezek részletezésére.

A felmérés szerint a lakosság 45,8 százaléka véli úgy, hogy a 16 ember életét követelő barcelonai és cambrilsi támadások elkerülhetők lettek volna, 42 százalékuk viszont ennek épp az ellenkezőjét gondolja.

A kutatók egyebek mellett az általános biztonságérzetre is rákérdeztek, eszerint a spanyolok egy tízes skálán 5,7 pontra értékelik ezt a támadásokat követően.

A felmérésben részt vevők 54,8 százaléka igennel válaszolt arra a kérdésre, hogy tart-e egy dzsihadista támadástól, 42,1 századék viszont azt mondta, hogy nem fél ettől.

Nyolcvankét százalék gondolja helyesnek útakadályok kihelyezését a biztonság érdekében.

Az NC Report kutatásából az is kiderül, hogy a megkérdezettek 72,8 százaléka szerint a merényletek után növekedni fog az iszlám elutasítása, 78,1 százalék szerint pedig jobban kell ellenőrizni az imámokat. A katalóniai támadásokat elkövető dzsihadista terrorsejt radikalizálásával ugyanis Abdelbak esz-Szatti ripolli imámot vádolják.

A felmérés kitért a katalán elszakadási törekvésekre is, rákérdezve arra, hogy a függetlenség támogatói politikailag kihasználták-e a támadásokat. A válaszadók 65,1 százaléka szerint igen, 22,3 százalékuk szerint viszont nem.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.