Bulgária korrupciós ügyeket vizsgáló bíróságot hoz létre

Magas rangú tisztségviselők korrupciós ügyeit vizsgálják majd.

MTI
2017. 08. 04. 18:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bulgária új bíróságot hoz létre magas rangú tisztségviselők korrupciós ügyeinek kivizsgálására, így ez a törvényszék lesz illetékes a vesztegetéssel vádolt miniszterek, képviselők, illetve polgármesterek ellen indult eljárások lefolytatásában is – olvasható a bolgár hivatalos lapban pénteken.

A bolgár bírák szakszervezete ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az ország korrupciós problémájának megoldása máshol keresendő, szerintük ugyanis több nyomozóra lenne szükség az ilyen jellegű esetek kivizsgálásához, illetve a vádemelésekhez.

A bolgár bírói érdekvédelmi szervezet és a civilszervezetek emellett attól tartanak, hogy az új törvényszék különbírósági státusa politikailag motivált ítéletekhez vezethet, illetve politikai riválisok elhallgattatására szolgálhat. A törvényszék létrehozása a bolgár büntetőjog tervezett reformjának részét képezi. Bulgáriát a legkorruptabb államok közé sorolják Európában.

Bulgária és Románia igazságszolgáltatásának működését – különös tekintettel a nagyszámú korrupciós ügyre – Brüsszel az úgynevezett ellenőrzési és együttműködési mechanizmus keretében tíz éve, a két ország EU-csatlakozása óta kíséri figyelemmel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.