Charlottesville-i összecsapás: tüntetők vonultak a Trump Tower elé

Tüntetéseket, gyertyafényes virrasztásokat rendeztek vasárnap este szerte az Egyesült Államokban.

MTI
2017. 08. 14. 7:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tüntetéseket, gyertyafényes virrasztásokat rendeztek vasárnap este szerte az Egyesült Államokban az előző napi charlottesville-i szélsőjobboldali rendezvényt, a gyűlöletet és a rasszizmust elítélendő – jelentette az AP hírügynökség. Tüntetők vonultak egyebek között Donald Trump elnök New York-i otthonához, a Trump Towerhez.

Seattle-ben – ahol Trump támogatói és ellentüntetőik is összegyűltek a belvárosban – a rendőrség őrizetbe vett három férfit, és fegyvereket kobzott el több embertől. Voltak olyan demonstrációk, amelyeken konföderációs emlékművek eltávolítását követelték, vagy azzal vádolták a Trump-kormányt, hogy politikájának hatására megerősödve érzik magukat a fehérek felsőbbrendűségét hirdetők.

A charlottesville-i szélsőjobboldali demonstrációt is azért tartották meg, hogy tiltakozzanak Robert Lee tábornok szobrának tervezett eltávolítása ellen. Lee tábornok az Egyesült Államokat 1861 és 1865 között emésztő polgárháborúban a déli, konföderációs seregek vezetője volt, sokak számára a rabszolgatartó déli államok konföderációjának jelképe.

A Fehér Ház szóvivője vasárnap közleményben szögezte le, hogy Donald Trump elnök a fehér fajgyűlölőket és a neonácikat is elítélte szombati nyilatkozatában. Azokra a bírálatokra válaszolt, amelyek szerint az elnök hibázott, amikor szombati nyilatkozatában általában ítélte el az erőszakot, és nem nevezte néven a fehér fajgyűlölőket, a neonácikat és a Ku-Klux-Klan fajvédő szervezet tagjait.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.