Csonkítás miatt is felelnie kell a svéd újságírónő feltételezett gyilkosának

A holttesttel való méltatlan bánásmód vádjával is szembe kell néznie a dán feltalálónak.

MN
2017. 08. 25. 14:18
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb vádat emeltek pénteken a dán hatóságok a gyanús körülmények között meghalt svéd újságírónő, a 30 éves Kim Wall feltételezett gyilkosa, Peter Madsen dán feltaláló ellen – közölte a helyi rendőrség, írja az MTI.

A beszámoló szerint a nyomozást vezető Jens Moller Jensen szerint az emberölésen kívül Madsennek immár a holttesttel való méltatlan bánásmód vádjával is szembe kell néznie a szeptember 5-ére kitűzött bírósági meghallgatáson, amelyen az emberölés vádjának átminősítéséről, valamint a férfi fogvatartásának esetleges meghosszabbításáról is döntenek. Csütörtöki kihallgatásán Madsen tagadta a felhozott vádakat.

Kim Wallt utoljára augusztus 10-én látták a színes egyéniségként ismert polihisztor, Madsen 40 tonnás, 18 méteres tengeralattjáróján, amellyel rejtélyes módon megszakadt a rádiókapcsolat aznap éjszakára a Dánia és Svédország közötti tengerszorosban, és amely másnap tisztázatlan körülmények között elsüllyedt egy Koppenhágához közeli öbölben.

A szabadúszó újságírónő torzóját egy kerékpáros találta meg hétfőn a koppenhágai sziget partján. A DNS-vizsgálatok kimutatták a maradványok és a svéd újságírónő közötti azonosságot. A vizsgálatok szerint a nő testéhez fémdarabot erősítettek, hogy biztosan elsüllyedjen a tengerben. A maradványt a víz mosta partra azután, hogy napokig a mélyben volt.

Az orvosszakértői vizsgálatok során a torzón olyan sérüléseket is találtak, amelyek azt jelzik: valaki biztos akart lenni abban, hogy a holttestből távozik a levegő és a gázok, hogy elsüllyedjen a tengerben. A rendőrség azt már korábban megállapította, hogy a fejet, a kezeket és a lábakat szándékosan vágták le a törzsről.

A hatóságok gyanúja szerint az UC3 Nautilus nevű tengeralattjáróját szándékosan süllyesztette el Madsen úgy, hogy ő maga még épp megmenekülhessen. A hajó- és rakétakonstruktőrt augusztus 11-én gyilkosság gyanújával vették őrizetbe, miután kimentették a süllyedő tengeralattjáróról. A búvárhajót később kiemelték és a kikötőbe vontatták, ahol átvizsgálták.

Jensen szerint a felszínre hozott tengeralattjáróban találtak száraz vérnyomokat is, amelyek egyértelműen Kim Walltól származnak. Az újságírónő halálának okát még nem tudták megállapítani.

A búvárhajó Wall megölésével gyanúsított tulajdonosa előbb azt állította, hogy a róla és találmányairól riportot készítő újságírónőt élve partra tette Koppenhágában még az ominózus estén, letartóztatása után azonban megváltoztatta vallomását és azt mondta: Kim Wall meghalt egy balesetben a tengeralattjárón, holttestét pedig a tengerbe „temette”.

A dán büntetőtörvénykönyv szerint emberölésért öt évtől életfogytig terjedő szabadságvesztés, holttesttel való méltatlan bánásmódért pedig pénzbüntetés vagy akár hat hónap börtön is kiszabható.

Moller Jensen szerint a hatóságok még mindig keresik az áldozat egyéb testrészeit, valamint a ruháit, köztük egy narancssárga garbónyakú blúzt, egy fekete-fehér szoknyát és egy pár fehér sportcipőt.

A mérnök végzettségű Madsen akkor keltette fel a világsajtó érdeklődését, amikor 2008. május 3-án vízre bocsátotta közösségi finanszírozásból épült búvárhajóját. A Dániában nagyon népszerű férfi azóta társaságot alapított Koppenhágában olyan hazai rakéta megépítésére, amellyel embert lehetne küldeni a világűrbe és blogot vezetett Rocket Madsen címmel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.