Demográfiai gödörben Oroszország

Az oroszok fogyásának megállításához bevándorlókra lenne szükség, miközben az állam szigorítja a migráció feltételeit.

Stier Gábor
2017. 08. 19. 9:49
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár a gazdaság stabilizálásával és az állam születéseket támogató család- és szociálpolitikájával a Szovjetunió összeomlása utáni népességfogyást 2012-re sikerült megállítani, Oroszország újabb demográfiai gödörbe került, amelyből a szakértők szerint talán valamikor a 2030-as évek második felére kászálódhat ki. A születések száma 2015 után kezdett el ismét csökkenni, s az idei év első felében már 11 százalékkal kevesebben jöttek a világra, mint 2016 hasonló szakaszában. A lakosság összlétszáma a Krím félsziget megszállásának, a migránsoknak és az átlagéletkor növekedésének köszönhetően egyelőre, ha erősen csökkenő mértékben is, de növekszik. Ez a trend az állami statisztikai hivatal, a Roszsztat várakozásai szerint 2025-ig kitarthat, az akkor várható 148 milliós lélekszám fogyása azonban innentől megindul, s 2032-re 165 ezerrel lehetnek kevesebben az oroszok, s az ismételt növekedés csak jó tíz év múlva kezdődhet meg. Mások ennél is pesszimistábbak.

A ’90-es éveknek a várható átlagéletkor és a gyerekvállalási kedv drámai csökkenésével, valamint a halandóság növekedésével járó, komoly nemzetbiztonsági problémává kinövő demográfiai katasztrófája után a születések száma a 2000-es évek közepétől kezdett el növekedni. A születések 1999-ben 8,6 ezrelékre csökkent aránya – 1000 családra esik 8,6 gyerek – 2010-re 12,6 ezrelékre nőtt. Ugyanebben az időszakban a termékenységi mutató az asszonyonkénti 1,16-ról 1,53-ra emelkedett. Mindez köszönhető volt annak, hogy a ’80-as évek babyboomnemzedéke eddigre kezdett gyerekvállalásba; ennek ellenére elképzelhetetlen lett volna a látványos gazdasági növekedés és az állam tudatos támogatási politikája nélkül. A második gyermek születése után a szülők 18 havi átlagbérnek megfelelő, mintegy 3 millió forintnyi anyasági támogatást kapnak, amit kizárólag a gyermek harmadik életévének betöltése után, és csak meghatározott célokra, így oktatásra, életvitelszerűen használt lakás felújítására, hiteltörlesztésre, vagy például az anya nyugdíjpénztári befizetésére használhatnak fel. Emellett jár a 18 hónapos születési szabadság is, amely időre az anya bérének 40 százalékát fizetik. Ezt a legtöbb önkormányzat még kiegészíti 2-3 ezer eurónyi támogatással, ingyenes szakmai átképzéssel és egyéb juttatásokkal.

Mindezek hatására a születések száma mintegy harmadával megnőtt, az 1,78 százalékos termékenységi mutatóval pedig Oroszország 2015-re a világ első tíz országa közé került. Az állam mégsem dőlhet hátra, a számok ugyanis újabb demográfiai gödör közeledtét jelzik. Nagyjából ugyanazok az okok, mint a növekedés esetében. A női lakosság öregszik, a húszas éveikben járók száma fele a harmincasokénak. Az ok a ’90-es évek említett demográfiai katasztrófájában keresendő, hiszen most ért a gyermekvállalás korába az akkor született generáció. Ám ez csak az érem egyik oldala. Ugyanis a gazdasági helyzet romlása miatt sokan kitolják a gyerekvállalást, avagy egyáltalán nem akarnak gyereket. Így a 2015-ös 1,94 millióval szemben idén a szakemberek csak 1,7 millió újszülöttel számolnak. Várhatóan még így is bővül 60 ezerrel a népesség, de 2010 óta ez lesz a legkisebb növekedés. A szociológusok szerint a fogyás megakadályozására 2030-ig 9-15 millió bevándorlóra volna szükség, miközben az állam folyamatosan szigorítja a migráció feltételeit.

A demográfia egyre komolyabb hatással van az orosz gazdaság versenyképességére, és mint arra az elnöki tanácsadó, Alekszej Kudrin többször rámutatott, ez a faktor a növekedés legnagyobb akadálya lehet. A legtöbb cég a válság és a szankciók ellenére munkaerőhiánnyal küszködik, s különösen a képzett munkások hiányoznak a piacról.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.