Egy spanyol strandon kötött ki a migránsok csónakja

A szokatlan látványt az egyik fürdőző rögzítette mobiltelefonjával.

MN
2017. 08. 11. 11:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A felvétel szerint az érkezők a fürdőzők között a partra tolták a csónakot, majd elszaladtak.

A Cádiz közelében lévő Zahara de los Atunes strandján történtekkel kapcsolatban a helyi csendőrség nem adott ki hivatalos állásfoglalást, így egyelőre nem tudni, hogy később mi történt az illegális bevándorlókkal – írja az MTI.

Az AFP francia hírügynökség szerint azonban az érkezők közül kilenc embert megtaláltak. Ők mindannyian tizenévesek, és – bár személyazonosító okmányok nem voltak náluk – a rendőrség szerint Marokkóból jöhettek. A fiatalok befogadóközpontokba kerültek, ahol menedékjogi kérelmet nyújthatnak be – írja a BBC.

A csendőrség érdekvédelmi szervezete (AUGC) szerint érkezett bejelentés az esetről, de a közelben akkor csak egy egyszemélyes egység volt riasztható. A szakszervezet felhívta a figyelmet arra is, hogy nem mindennapos esetről van szó.

A nyári időszakban a kedvező időjárási feltételek miatt a Gibraltári-szoros környékén is növekszik azok száma, akik gumicsónakokba, bárkákba összezsúfolódva próbálnak eljutni az európai kontinensre Afrika felől, illegálisan. Ennek mértéke azonban nem éri el az Olaszországban partot érők óriási számát.

A Juan Ignacio Zoido spanyol belügyminiszter legutóbbi ismertetése szerint júniusban megközelítőleg 2200-an próbáltak meg 84 csónakban átkelni a szoroson a spanyol partok irányába. A politikus őket az embercsempész maffiák áldozatainak nevezte.

Spanyolországban összesen az idei első fél évben csaknem 11 ezer illegális bevándorlót regisztráltak a hatóságok, kétszer annyit, mint egy évvel korábban ugyanebben az időszakban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.