Erős földrengés pusztított Szecsuanban, legalább 19-en meghaltak

A délnyugat-kínai tartományból 60 ezer embert kellett kimenekíteni a földmozgások miatt.

MTI
2017. 08. 09. 17:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Legalább 19 halottja és 263 sérültje van annak a Richter-skála szerint 7-es fokozatú földrengésnek, amely kedd este történt Kína délnyugati részében, Szecsuan tartomány egyik ritkán lakott hegyvidéki régiójában – közölte szerdán a helyi kormányzat és a hivatalos kínai média.

Az amerikai földtani intézet (USGS) a mozgást ugyanakkor valamivel gyengébbnek, 6,5-es fokozatúnak mérte.

A rengés helyi idő szerint kedd este következett be Kuangjüan városától mintegy 200 kilométerre északnyugati irányban. A térség közel esik a csiucsajkoui természetvédelmi területhez, amely a kínai turisták kedvelt célpontja.

A szecsuani kormány közlése szerint a földmozgást követő egyik földcsuszamlás mintegy száz turistát elzárt a külvilágtól.

Liu Co-ming, a Szecsuan tartománybeli Apa (Aba) prefektúra pártfőtitkára elmondta, hogy a halottak között nyolc turista van, ketten pedig helyiek. A többi kilenc halálos áldozat személyazonosságát még nem sikerült megállapítani – tette hozzá.

A tartományi kormány legfrissebb adatai szerint a sérültek közül tíz állapota súlyos, hárman életveszélyes állapotban vannak.

A Hszinhua hírügynökség beszámolója szerint közel 60 ezer embert, többségében turistákat menekítettek ki és helyeztek át biztonságos helyre a természeti csapás sújtotta térségből.

A szecsuani tűzoltóság közölte, hogy az egyik hotel előcsarnoka beomlott, maga alá temetve néhány embert, a szálloda többi 2800 vendégét azonban épségben kihozták az épületből.

Az üdülőhelytől mintegy 280 kilométerre északra fekvő tartományi fővárosban, Csengtuban is erősen érezni lehetett a kedd esti földmozgást, amelyet azután több száz kisebb utórengés követett.

Szecsuan tartományban kilenc éve, 2008. május 12-én 8-as fokozatú földrengés pusztított, amelynek következtében több mint 87 ezer ember meghalt vagy eltűnt és mintegy 375 ezren megsérültek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.