Erőszak és szükségállapot Virginiában egy szobor miatt

Robert Lee konföderációs tábornok szobrának eltávolítása ellen szerveztek tüntetést szélsőjobboldaliak.

MN
2017. 08. 12. 17:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szükségállapotot rendelt el az Egyesült Államokban Virginia állam kormányzója, miután Charlottesville-ben erőszakba torkollt az a demonstráció, melyet Robert E. Lee konföderációs tábornok szobrának eltávolítása ellen szerveztek szélsőjobboldali szervezetek.

A The New York Times szerint a demonstrációt eredetileg délre hirdették meg a Virginia Egyetem kampuszára, de már kora reggel kaotikus volt a helyszínen a helyzet. A megjelent szélsőjobboldaliakat a Black Lives Matter, elsősorban afroamerikai diákokat tömörítő szervezet ellentüntetői várták, és bár a rendőrség igyekezett kordonokkal távol tartani egymástól a két tömeget, hamar verekedések alakultak ki.

A fehér pajzsokat, sisakokat viselő szélsőjobbosok „A zsidók nem viszik el Lee-t!” skandálással tüntettek, amire a Black Lives Matters aktivistái „Náci szemetek!”-kel válaszolt. A rendőrség könnygázt vetett be, többen – köztük egy rendőr is – megsérültek. Terry McAuliffe kormányzó ezután döntött a szükségállapot bevezetése mellett.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.