Észak-Koreában halálra ítéltek két dél-koreai újságírót

Távollétükben kell felelniük egy könyv bemutatásáért, míg a könyv szerzőit nem büntette a bíróság.

MTI
2017. 08. 31. 19:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Észak-Koreában egy bíróság távollétükben halálra ítélt két dél-koreai újságírót és a kiadójukat. A hivatalos indoklás szerint súlyosan megsértették az ország méltóságát azzal, hogy ismertettek egy, az északi országrészben a kivételezettek életet leíró könyvet, és meg is interjúvolták annak brit szerzőit – közölte a helyi sajtó csütörtökön.

Az Észak-Korea bizalmasan című könyvet James Pearson, a Reuters brit hírügynökség dél-koreai tudósítója és Daniel Tudor, Az Economist magazin volt dél-koreai tudósítója írta. A koreai nyelvű kiadás augusztusban jelent meg, és ebből az alkalomból Szon Hjorim és Jang Dzsiho ismertetőt írt róla, és beszélgetett is a szerzőkkel. A cikkek a Dong-A Ilbo és a Csoszun Ilbo című lapokban jelentek meg.

A könyv arról szól, hogy a magát kommunistának valló Észak-Koreában a pénz mindenható, az ország kivételezett körei egyre „kapitalistábbakká” válnak, minden luxushoz hozzáférnek, becsempészett kínai és amerikai filmsorozatokat, valamint dél-koreai szappanoperákat nézhetnek.

Az észak-koreai központi bíróság – a KCNA állami hírügynökség szerint – arra véleményre jutott, hogy a könyv rosszindulatúan eltorzítja a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság valódi életét. A mű ismertetésével az újságírók „förtelmes bűncselekményt” követtek el Észak-Korea méltóságával szemben, ezért távollétükben a bíróság halálra ítélte őket és a két újság kiadóját, és elrendelte kivégzésüket. Fellebbezési lehetőségük nincs. Felszólította ugyanakkor a dél-koreai kormányt, hogy vizsgálja ki e bűncselekményeket és büntesse meg az újságírókat. 

A könyv szerzőire a bíróság nem tért ki az ítéletben. Az érintettek nem fűztek magyarázatot a jelentéshez.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.