Fejkamerával szerelik fel a londoni rendőrség fegyveres erőit

A sapkájukon vagy a golyóálló sisakjukon viselik majd a kamerákat.

MTI
2017. 08. 14. 9:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Scotland Yard – hivatalos nevén Metropolitan Police Service – szerint az intézkedés nagyobb átláthatóságot teremt és jobban ellenőrizhetővé teszi a rendőröket. A rendőrség fegyveres erőinek tagjai a sapkájukon vagy a golyóálló sisakjukon viselik majd a kamerákat.

Testkamerákkal már felszerelték őket a 32 londoni kerületből 30-ban, valamint például a kutyás egységeket is, de az elmúlt években megfogalmazott bírálatok szerint ez nem felelt meg a céloknak és nem adott pontos képet egy-egy kérdéses helyzetről. A felvételek sokszor elmosódottak és rossz minőségűek voltak.

A londoni fegyveres rendőrök kameraviseléséről a brit fővárosban és az ország több nagyvárosában 2011-ben történt zavargások után született döntés. A zavargásokat egy fekete bőrű férfi halála váltotta ki, Mark Dugant rendőrök lőtték le.

A Scotland Yard közölte, egyelőre vizsgálják annak lehetőségét, hogy a fedett akciókban miként lehet használni a kamerákat.

Az új kamerákat olyan rendőrök fogják viselni, akik „jól láthatóan” fel vannak fegyverezve. Egyelőre ezer kamerát osztanak ki, október végéig pedig 22 ezret.

Matt Twist parancsnok szerint a rendőrség fegyveres tagjai rendkívül jól fogadták az intézkedést. A kamerák „jól dokumentált és pontos képet adnak a fenyegetésekről, amelyekkel szembesülnek és a gyors döntésekről, amelyeket meg kell hozniuk” – idézte a BBC a parancsnokot, aki hozzátette, a kamera mögött és a kamera előtt állók is jobban elszámoltathatók lesznek.

London polgármestere üdvözölte a fejkamerák bevezetését. Sadiq Khan szerint ez fontos lépés a rendőrség modernizálásában, illetve a beléjük vetett bizalom növelésére.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.