Finnországi késelés: több embert is őrizetbe vettek

Négy embert őrizetbe vett a finn rendőrség az előző napon elkövetett késeléses támadással összefüggésben.

MTI
2017. 08. 19. 7:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Terrorista indíttatású gyilkosságként kezeli a finn rendőrség a péntek délutáni turkui késeléses támadást; a feltételezett elkövető egy 18 éves, menedékjogért folyamodó marokkói férfi, és rajta kívül az esettel összefüggésben őrizetbe vettek még négy marokkóit, illetve még egyet köröznek - közölte szombaton a rendőrség.

A hatóságok eleinte gyilkosságra gyanakodtak, de az éjszaka folyamán összegyűjtött információk alapján már terrorista indíttatású gyilkosságként és gyilkossági kísérletként kezelik a bűncselekményt.

A támadó péntek délután megölt két embert, és nyolcat megsebesített a Helsinkitől 150 kilométerre nyugatra fekvő Turku városában. A rendőrség lábon lőtte, és őrizetbe vette. Mindkét halálos áldozat finn volt, de a sebesültek között vannak külföldiek is, két svéd és egy olasz állampolgár. A sebesülteket Turku egyetemi kórházába szállították. Háromnak súlyos az állapota, őket intenzív osztályon látják el.

A támadóról ismertté vált, hogy tavaly érkezett Finnországba, és a támadáskor nyilvánvalóan nőket választott célpontnak. Az MTV finn tévécsatorna névtelenül nyilatkozó forrásokra hivatkozva közölte, hogy megtagadták tőle a menedékjogot, de a rendőrség ezt nem kívánta kommentálni, és csak annyit közölt, hogy \"részese volt a menedékjogi eljárásnak\", továbbá hogy a turkui befogadóközpontban lakott. A rendőrség közölte, hogy a férfi eddig nem volt hajlandó válaszolni a rendőrség kérdéseire, de a nap folyamán megpróbálják újra kihallgatni.

A lábon lőtt támadón kívül a finn rendőrség még négy marokkóit vett őrizetbe, és még egy ember ellen nemzetközi körözést adott ki. Korábban a rendőrség semmilyen, velük kapcsolatos figyelmeztetést nem kapott. Megkezdték az őrizetbe vettek kihallgatását, tisztázandó esetleges részvételüket a bűncselekményben. Az őrizetbe vett személyek kapcsolatban álltak a feltételezett merénylővel, de egyelőre nem tudni, hogy közük van-e a merénylethez.

Az utcai késelés után azonnal fokozták a biztonsági intézkedéseket szerte az országban, kiváltképpen a vasútállomásokon és a helsinki repülőtéren.

 

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.