Hétszáznál is több halott a dzsihadisták ellen vívott Fülöp-szigeteki harcokban

A három hónapja tartó összecsapások miatt csaknem félmillióan hagyták már el az otthonukat.

MN
2017. 08. 14. 18:18
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Legalább 735 halottja van az Iszlám Állam dzsihadista szervezettel szövetséges Maute csoport fegyveresei és a kormánycsapatok közötti harcoknak a Fülöp-szigetek déli részén fekvő Marawiban – közölte hétfői sajtótájékoztatóján Restituto Padilla, a hadsereg szóvivője.

A dandártábornok által nyilvánosságra hozott, legfrissebb adatok szerint az áldozatok között van 562 lázadó, 128 katona és 45 civil személy – írja az MTI.

Padilla ezenkívül elmondta, hogy a hadsereg becslései szerint 40 lázadó tartózkodhat még a városban, bár egyes értesülések szerint a napokban erősítést kaptak több részéről is Mindanao szigetének, amelyen Marawi is található. A szóvivő ugyanakkor hozzátette, hogy az erről szóló jelentés hitelességét a fegyveres erők tagjai még vizsgálják.

A hadsereg feltételezése szerint 80 és 100 száz közé tehető azoknak a civileknek a száma, akik továbbra is a helyi dzsihadisták fogságában vannak.

Padilla elmondta, a csaknem három hónapja tartó összecsapásokban Marawi több mint 450 ezer lakosa kényszerült elhagyni az otthonát, őket átmenetileg a környező települések fogadták be. Rajtuk kívül több mint 1700 civilt mentettek ki a harcok által sújtott területekről a hadsereg tagjai, akik az összecsapások során 619 fegyvert szereztek meg a terroristáktól.

A május 23. óta tartó fegyveres konfliktusban harcoló kormányerők támogatására szánt összeg 286 millió Fülöp-szigeteki pesót (csaknem másfél milliárd forintot) tesz ki. A harcokba Amerika is beavatkozhat Rodrigo Duterte elnök oldalán: korábban is adott el fegyvereket a szigetországnak, az NBC hírcsatorna információi szerint azonban az Egyesült Államok légiereje aktívan részt venne az akciókban, drónokról bombázná a dzsihadisták állásait.

Az Iszlám Állam dzsihadista szervezettel szövetséges szélsőségesek Marawi elleni támadása arra késztette Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki elnököt, hogy május 23-án hatvan napra rendkívüli állapotot hirdessen Mindanao szigetén.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.