Komoly pénzbüntetés jár a védőoltás elmulasztásáért Szerbiában

Csökken a beoltott gyerekek száma, az utóbbi fél évben Belgrádban csak minden negyedik gyerek kapott oltást.

MTI
2017. 08. 15. 8:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Komoly pénzbüntetésre számíthatnak azok a szerbiai szülők, akik nem engedélyezik, hogy gyermekeik oltást kapjanak, a tavaly életbe lépett törvény értelmében eddig több mint kétszáz eljárást indítottak, és már kiszabták az első büntetéseket is – számolt be róla a szerb sajtó.

A szülők 30 000 dinártól (76 500 forinttól) 150 000 dinárig (382 500 forintig) terjedő pénzbírsággal számolhatnak. A 241 elindított eljárásból eddig körülbelül 40 zárult le, négy szülőnek pénzbüntetést kellett fizetnie, a többiek csak figyelmeztetést kaptak.

A törvény a tuberkulózis, a torokgyík, a merevgörcs, a szamárköhögés, a gyermekbénulás, a kanyaró, a rózsahimlő, a mumpsz, a hepatitis B vírusa, a pneuomococcus által okozott betegségek, valamint a B típusú Haemiphilus influenzae baktériumok által okozott betegségek elleni védőoltásokra vonatkozik. Az első büntetéseket azokra a szülőkre rótták ki, akik visszautasították a háromkomponenses MMR-oltást, azaz a kanyaró, a mumpsz és a rózsahimlő elleni közös vakcinát.

A B92 belgrádi hírtelevíziónak Borka Stojkovic egészségügyi ellenőr kijelentette: a pénzbüntetés vagy a figyelmeztetés sem menti fel a szülőket az oltási kötelezettség alól, azaz be kell pótolni az elmulasztott védőoltásokat.

Zoran Radenovic járványtani szakértő aggodalmának adott hangot, amiért egyre inkább csökken a beoltott gyerekek száma, az utóbbi fél évben a szerb fővárosban például csak minden negyedik gyerek kapott védőoltást. Hangsúlyozta: minél kevesebb gyermeket oltanak be, annál inkább nő a fertőzés veszélye. Kiemelte, hogy az általános védettséghez a gyerekek 95 százalékának kellene oltást kapnia. Ezzel szemben az országos közegészségügyi intézet adatai szerint a múlt esztendőben a gyerekek mindössze 81 százaléka kapta meg a szükséges MMR-vakcinát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.