Legalább egymillió fővel manipulálhatták a választói részvételt Venezuelában

A házelnök bejelentette: az ellenzéki többségű törvényhozás vizsgálatot kér.

MTI
2017. 08. 02. 19:49
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nincsenek kételyeink, hogy a szavazói részvételt manipulálták az alkotmányozó nemzetgyűlési választásokon – mondta Antonio Mugica, a Smartmatic vezérigazgatója.

Mugica szerint vállalata, amely világszerte elektronikus berendezéseket biztosít választások megtartásához, a venezuelai elektronikus szavazórendszernek köszönhetően tudta megállapítani, hogy a hivatalos adatok nem feleltek meg a valóságnak.

A Smartmatic becslései szerint legkevesebb egymillió voksolóval tér el a hatóságok által bejelentett szavazói részvétel a valóstól. A cégvezető ugyanakkor nem említette, hogy egymillióval több vagy kevesebb szavazópolgárt számolt-e a venezuelai választási bizottság.

Mugica emellett kitért a válaszadás elől, amikor arról kérdezték, hogy a manipulált választói részvételi arány kihatással volt-e a szavazás eredményére. Hozzáfűzte: a cég megállapításait eddig még nem juttatta el a venezuelai választási bizottságnak.

A venezuelai választási bizottság vezetője, Tibisay Lucena visszautasította a Smartmatic vezetőjének állítását. Lucena szerint Mugica állítása pusztán „vélemény” egy olyan cég vezetőjétől, aki nem férhet hozzá az eredményt eldöntő adatokhoz. Lucena emellett jogi lépéseket is kilátásba helyezett Mugica „felelőtlen bejelentése” miatt.

A venezuelai ellenzék, illetve a nemzetközi közösség által is élesen bírált vasárnapi voksoláson hivatalos adatok szerint 8,1 millióan vettek részt az alkotmány újraírásával megbízott alkotmányozó nemzetgyűlés tagjainak megválasztásán. Ez a szám több mint kétszerese az ellenzék és a független szakértők becsléseinek, akik 2-3 millió szavazóról beszéltek.

Eközben Julio Borges venezuelai házelnök bejelentette, hogy az ellenzéki többségű törvényhozás vizsgálatot kér az állítólagos választási csalás miatt. A caracasi törvényhozás elnöke szerint a Smartmatic megállapításai „teljességgel alátámasztják” mindazt, amit ellenzéki vezetők és független elemzők eddig is feltételeztek.

Borges hozzátette: a választási bizottság tagjai által elkövetett esetleges törvényszegések kivizsgálására Louisa Ortega főügyészt kérik fel. Ortega az államapparátuson belül a belső ellenállás vezéralakja lett az elmúlt hónapokban.

Az Európai Unió a nap folyamán bejelentette, hogy nem ismeri el az alkotmányozó nemzetgyűlést. Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője közölte: az EU felszólítja Nicolás Maduro elnököt, hogy ne hívja össze a szóban forgó testületet, mivel annak legitimitása és a népképviseleti jellege aggályos. A főképviselő a politikai foglyok szabadon engedését követelte, és sejtetni engedte, hogy Brüsszel a demokratikus alapelvek és a venezuelai alkotmány további megsértése esetén szankciókkal fog válaszolni.

A világ legnagyobb olajkészleteivel rendelkező ország több mint két éve súlyos gazdasági, politikai és társadalmi válsággal küzd, mára gyakorlatilag a polgárháború szélére sodródott. Maduro az alkotmányozó nemzetgyűléstől a válság megoldását várja. Az ellenzék viszont amiatt aggódik, hogy az elnök így akarja bebetonozni hatalmát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.