Maduro tárgyalna Amerikával, de felkészült a harcra is

Az amerikai szankciókról egyeztetne Donald Trumppal a venezuelai elnök, de azért szárazon tartja a puskaport.

MN
2017. 08. 11. 7:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nicolás Maduro venezuelai elnök az alkotmányozó nemzetgyűléshez intézett csütörtöki beszédében azt mondta, hogy szeretne tárgyalni az országát szankciókkal sújtó Donald Trump amerikai elnökkel, de szárazon tartja a puskaport bármiféle agresszió esetére, írja az MTI.

Maduro utasította az országa külügyminiszterét, Jorge Arreazát, hogy szervezzen meg telefonbeszélgetést vagy személyes találkozót Donald Trumppal. Utóbbira az ENSZ Közgyűlésének szeptember 20-i ülésén kerülhetne sor New Yorkban.

„Ha annyira érdekli Venezuela, itt vagyok, én vagyok a vezetője annak, ami felé érdeklődést mutat” – hangsúlyozta a politikus.

„Donald Trump úr, itt a kezem” – mondta a szocialista elnök, hozzátéve, hogy szeretne olyan szoros kapcsolatban állni az Egyesült Államokkal, mint Oroszországgal.

Maduro a békítő szavak után figyelmeztette Trumpot, hogy országa „fegyverrel a kezében” válaszol minden agresszióra. „Venezuela sohasem adja meg magát, ezt az amerikai birodalomnak tudnia kell” – tette hozzá a politikus.

A venezuelai vezető azzal vádolja az Egyesült Államokat, hogy ő állt a vasárnapi valenciai fegyveres lázadás hátterében, mely során félkatonai alakulat fosztott ki egy fegyverraktárat. A lázadók közül később két embert megöltek, hetet pedig őrizetbe vettek. A venezuelai válság kitörése óta már több mint százan haltak meg, főként a rohamrendőrség és tüntető lakosság összecsapásai során, az áldozatok többsége pedig civil.

Washington szerdán szankciókkal sújtott nyolc venezuelai tisztségviselőt az alkotmányozó nemzetgyűlés tevékenységében játszott szerepük miatt. Az Egyesült Államok a múlt héten diktátornak bélyegezte Madurót, július végén pedig az alkotmányozó nemzetgyűlési választásokban szerepet játszó 13 venezuelai tisztségviselő ellen hozott büntető intézkedéseket.

Csütörtökön Trump elmondta, hogy megtárgyalta a venezuelai problémát Mike Pence alelnökkel és több neves nemzetbiztonsági tanácsadóval. Pence vasárnap Kolumbiába utazik, ahol a Maduróval szembeni nyomásgyakorlás lesz a fő téma.

Eközben a venezuelai elnök csütörtökön elismerte az 545 tagú alkotmányozó nemzetgyűlést országa teljhatalmú politikai intézményeként. Maduro először jelent meg a testület ülésén.

„Az állam fejeként alárendelem magamat az alkotmányozó nemzetgyűlés hatalmának” – szögezte le beszédében. „Azért jöttem, hogy elismerjem teljhatalmát, amely szuverén, eredeti és fenséges.”

A szuverénnek mondott nemzetgyűlés kizárólag a Maduróhoz hű állami apparátusnak számít, ami a zömében ellenzéki képviselőkből álló parlament felé helyezte magát. A gyűlés kedden a venezuelai nemzeti gárda támogatásával elfoglalta a parlamentet, ahova az országgyűlési képviselőket be sem engedik már.

Az ellenzéki bojkott mellett megválasztott alkotmányozó apparátust számos ország bírálta. A kritikusok úgy vélik, hogy a testület Maduro újabb kísérlete hatalma kiterjesztésére, az elnök szerint azonban a belpolitikai és gazdasági válság sújtotta Venezuela egyetlen esélye a béke és jólét biztosítására.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.